Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Author:

BEKAR Namık1ORCID,TÜRKMEN Mutlu2ORCID

Affiliation:

1. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Spor Bilimleri Anabilim Dalı

2. BAYBURT UNIVERSITY, SCHOOL OF PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS, DEPARTMENT OF SPORTS

Abstract

Bilgi ve iletişim teknolojilerin büyük bir etkisi ile şekillenen günümüz, eğitim öğretim ile profesyonel olarak ilgilenen tüm kişiler gibi beden eğitimi alanındaki bireylerden de belli yeterliklere sahip olmaları önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının bilgi ve iletişim teknolojilerinin yönelik tutum düzeylerini incelemek ve bazı demografik özellikler açısından değerlendirmektir. Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerindeki üniversitelerinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören öğretmen adaylarının bilgi ve iletişim üzerinde etkili olabileceği düşünülen bazı faktörler değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 10 üniversitede öğrenim gören öğrencilerin içinden tesadüfi yöntemle seçilmiş 448’si erkek, 332’sı kadın olmak üzere toplam 780 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada kişisel bilgi formu ve Günbatar (2014) tarafından geliştirilen Bilgi ve İletişim Teknolojileri Tutum Ölçeği ile veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının bilgi ve iletişim teknolojileri tutum düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bilişim teknolojileri alt boyut tutumları ile beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının demografik değişkenleri arasında istatistiksel anlamlı ilişkiler bulunmuştur.

Publisher

Journal of Global Sport and Education Research

Reference48 articles.

1. Akbaş, O., Canoğlu, S. N. ve Ceylan, M. (2015). Eğitsel kısa film ve videoları yeniden düşünmek: Eğitsel kısa film ve video yarışmasına ilişkin bir değerlendirme. Kuramsal Eğitim Bilim Dergisi, 8(2), 282-296.

2. Akkoyunlu, B. ve Kurbanoğlu, S. (2004). Öğretmenlerin bilgi okuryazarlığı öz yeterlik inancı üzerine bir çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27, 11-20.

3. Akpınar, Y. & Altun, A. (2014). Bilgi toplumu okullarında programlama eğitimi gereksinimi. Elementary Education Online, 13(1).

4. Aktan, C. C., & Vural, İ. Y. (2016). Bilgi toplumu, yeni temel teknolojiler ve yeni ekonomi. Yeni Türkiye, 88(1), 1-37.

5. Algan, C. E. (2006). Özel okullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin eğitimde bilgi teknolojileri kullanımı öz-yeterlilikleri ve derslerinde bilgi teknolojilerinden yararlanma durumları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3