Affiliation:
1. YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Kamlar, dönme hareketini, izleyici vasıtasıyla öteleme ya da salınım hareketine dönüştürmek amacıyla özel olarak dizayn edilen elemanlardır. Bu dönme hareketinin izleyici vasıtasıyla mekanik bileşenlere aktardığı hareket kusursuz bir zamanlama gerektirmektedir. Bu nedenle kam yüzeylerinde oluşabilecek aşınma, bu kusursuz zamanlamayı bozacaktır. Kam ve izleyici yüzeylerinin teması,yağ filmi ile engellenmelidir. Temas yüzeylerinin uyumsuz olması nedeniyle burada hidrodinamik yağlamanın özel bir formu olan elastohidrodinamik yağlama durumu ortaya çıkmaktadır. Elastohidrodinamik yağlama (EHL) koşullarında (ağır yük altında, uyumsuz yüzeyler arasındaki değme) yağ filmi oluşumu, elastik deformasyonlar ve viskozitenin artan basınçla büyümesi sayesinde mümkün olabilmektedir. Böyle iki yüzey arasındaki yağ filmi kalınlığını hesaplamak için çeşitli nümerik analiz yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin teorik temeli Reynolds diferansiyel denklemi, viskozite-basınç denklemi ve elastik deformasyon denklemlerinin müşterek çözümüne dayanmaktadır. Bu çalışmada kam ve izleyici yüzeyi arasında oluşan elastohidrodinamik yağ filmi kalınlığı, Hamrock- Dowson yaklaşımı yardımıyla hesaplanmaya çalışılmıştır.
Publisher
Sakarya University of Applied Sciences
Reference18 articles.
1. Bell vd., (1985). “Prediction of Automotive Valve Train Wear Patterns with Simple Mathematical Models”, Proceedings of the 12 th Leeds-Lyon Symposium on Tribology, Lyon, France.
2. Cameron, A., (1966), The Principles of Lubrication, Cambridge University Press, Cambridge, U.K.
3. Chen , F.Y., (1982). A text Book on Mechanics and Design of Cam Mechanisms, Pergamon Press.
4. Dyson, A., (1980). “Kinematics and Wear Patterns of Cam and Finger Follower Valve Gear, Tribol. Int., 121-131.
5. Dickrell III vd.,(2003). “The Evolution of Geometry for a Wearing Circular cam:Analytical and Computer Simulation With Comparison to Experiment”, Journal of Tribology, 125:187-192