EXAMINATION OF THE SOCIAL DISTANCE LEVEL TO SYRIANS: THE CASE OF UŞAK PROVINCE

Author:

ESKİ İpek Hanım1ORCID,KÜÇÜKKIKIÇ Burhan1ORCID,TİLKİCİ İrem1ORCID,HOŞGÖR Haydar1ORCID,GÜNGÖRDÜ Hacer1ORCID

Affiliation:

1. UŞAK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bu çalışmanın temel amacı; Uşak halkının Türkiye’deki Suriyelilere yönelik arzulanan sosyal mesafe düzeylerini tespit etmek ve elde edilen bu ortalama düzey ile katılımcıların bazı demografik nitelikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. Çalışma sonucunda Uşak halkının hükümetin uluslararası göçmen politikalarına düşük (3,6±3,2) puan verdikleri saptanmıştır (10 üzerinden). Benzer olarak, Uşak halkının Suriyelilere yönelik arzulanan sosyal mesafe düzeyinin de düşük (2,2±1,1) olduğu tespit edilmiştir (5 üzerinden). Diğer bir ifadeyle, katılımcıların Suriyelilere karşı sosyal mesafeleri fazladır. Ayrıca katılımcıların Suriyelilerin kültürlerini Türkiye’de devam ettirebilmeleri, bir yakınının Suriyeliyle evlenmesi, Suriyeli bir komşuya misafirliğe gidilmesi, onlarla aynı mahallede yaşama ve aynı iş yerinde çalışma, kendi işletmesinde Suriyeli çalıştırma gibi hususlarda imtina ettikleri sonucuna varılmıştır. Çalışmada kadınların ve en az üniversite düzeyinde mezuniyete sahip olanların Suriyelilere ilişkin arzulanan sosyal mesafe düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Fakat medeni durum, yaşanılan yerin niteliği ve meslek değişkenleri ile ölçek ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar saptanmamıştır. Buna ek olarak, Uşak halkının mevcut hükümetin Suriyelilere yönelik politikalarını olumlu görme durumu arttıkça, onlara yönelik sosyal mesafenin kapandığı sonucuna varılmıştır. Bu durum, özellikle sağ görüşe yakın olan bireylerin mevcut hükümetin Suriyelilere yönelik politikalarını doğru buldukları şeklinde yorumlanabilir.

Funder

Bu çalışma TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projesi Kapsamında Desteklenmiştir.

Publisher

Erciyes Universitesi

Subject

General Medicine

Reference41 articles.

1. Abdulhakimoğulları, E. D. (2019). Üniversite öğrencilerinin toplumsal kabul bağlamında kültürlerarası iletişim duyarlılığı ve Suriyeli sığınmacı algısı: Sakarya üniversitesi örneği (Yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

2. Afyonoğlu, M. F., & Buz, S. (2021). Sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin Suriyelilere yönelik tutumu: Yedi bölgede yedi il örneklemi. Toplum ve Sosyal Hizmet, 32(4), 1283-1304.

3. Akpınar, T. (2017). Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocukların ve kadınların sosyal politika bağlamında yaşadıkları sorunlar. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 3(3), 16-29.

4. Akthar, A., Engels, M, H., Bawaneh, A., Bird, M., Bryant, R., & Cuijpers, P. (2021). Cultural adaptation of a low- intensity group psychological intervention for Syrian refugees. Intervention, 19(1), 48-57.

5. Alkış, P. Z., & Okumuşoğlu, S. (2022). Mültecilere yönelik arzulanan sosyal mesafe ölçeğinin geçerlilik ve güvenirlik çalışması: Yetişkin yerel halk örneklemi. Journal of Social Research and Behavioral Sciences, 8(16), 212-234.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3