Abstract
İlk defa 1971 yılında kullanılmaya başlanan manevi iyi-oluş kavramı, günümüz din psikolojisi çalışmalarında sıklıkla kendisine atıfta bulunulan bir kavram haline gelmiştir. Araştırma, bu sınırlılığı gidermek için manevi iyi-oluş kavramını tüm bu yönleriyle birlikte incelemeyi amaçlamakta ayrıca manevi iyi-oluş kavramını açıklamaya yönelik yeni bir tanımlama denemesinde bulunmaktadır. Makalenin, manevi iyi-oluş literatürüne sunmak istediği önemli katkılardan biri de kavramın çerçevesini ve kuramsal temellerini ortaya koymaya çalışmasıdır.
Bu çalışma temel olarak literatür araştırması yöntemiyle hazırlanmıştır. İlk önce “manevi iyi-oluş” kavramının semantik açıdan “maneviyat” ile ilişkisi ortaya konmuş ve maneviyatın “iyi-oluş”a katkıları neticesinde bu kavramın nasıl ortaya çıktığı incelenmiştir. Sonrasında kavramın içeriği, etkileşim alanları, yakından ilişkili olduğu yaklaşımları ve kuramsal temelleriyle ilgili görüşler değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili literatürü oluşturan eserlerden bazıları da “manevi iyi-oluş”un etki alanlarını göstermesi ve kavramsallaşma sürecine sağladıkları katkılar açısından analitik olarak ele alınmış ve değerlendirilmiştir.
Araştırmanın sonucuna göre “manevi iyi-oluş”, bireyin iletişimde bulunduğu maneviyat alanlarından özgün bir “iyi-oluş” duygusu üretmesidir. Maneviyatın “iyi-oluş”a katkıları, Din Psikolojisi çalışmalarında “manevi iyi-oluş” kavramına duyulan ihtiyacı pekiştirmektedir. “Manevi iyi-oluş", bu katkıların kişiler üzerindeki özgün yansımalarını, olumlu etkilerini tespit edebilmek ve bu “iyi-oluş” türlerini ölçebilmek amacıyla yapılan bilimsel araştırmaların kavramsal bir ifadesidir.
Reference85 articles.
1. Acar, Hatice. “Manevi İyi Oluş ile Dindarlık Arasındaki İlişki Üzerine Bir Değerlendirme”. C.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi 18/2 (2014), 391-412.
2. Almaany Arapça Türkçe Sözlük. Erişim 29 Eylül 2021. https://www.almaany.com
3. Altaş, Nurullah. Hastanelerde Din ve Moral Hizmetleri. Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 1997.
4. Aktürk, Ümmühan vd. “Functional evaluation of treatment of chronic disease: Validity and reliability of the Turkish version of the Spiritual Well-Being Scale”. Palliative and Supportive Care, 15 (2017), 684–692.
5. Amjad, Faiza; vd. “The Impact of Spiritual Wellbeing and Coping Strategies on Patients with Generalized Anxiety Disorder”. Journal of Muslim Mental Health 8/1, (2014) 21-38.
Cited by
5 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献