SOSYAL POLİTİKA DİSİPLİNİ ÜZERİNDEN KOOPERATİFLERİ YENİDEN DÜŞÜNMEK

Author:

ÇİÇEK Özal1ORCID

Affiliation:

1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Son dönemlerde uluslararası ve ulusal platformlarda sıklıkla tartışılan ve uzun bir aradan sonra yeniden gündem oluşturmayı başaran kooperatifçilik hareketi, sosyal politika disiplini içerisindeki yeri ve önemi açısından tekrardan hatırlanmaya başlamaktadır. Kooperatifçilik düşüncesi, üniversitelerde büyük oranda işletme alanının bir dalı olarak sunulmakla birlikte, esasında ele aldığı perspektifle toplumsal kalkınmayı önceleyen yapısı, her alanda tekelleşmeye karşı duruşu ve kooperatifler bünyesinde yer alan geniş halk kesimlerinin sömürülmesine karşı çıkan ilkeleriyle, sosyo ekonomik adaletin sağlanmasında önemli roller oynamaktadır. Bu roller, kooperatifçilik hareketini sosyal politika disiplininin asli bir parçası haline getirmektedir. 1970’li yıllarda sosyal devletin zayıflatılması ve neo-liberal iktisadi söylemlerin giderek büyümesiyle birlikte toplumsal kesimlerin yerel ve küresel ölçekte yaşadığı mülksüzleşme, güvencesizleşme ve proleterleşme sonucunda gözlemlenen sosyo-ekonomik tahribat karşısında kooperatifçilik düşüncesi yeniden gündeme gelmeye başlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında neo-liberalizmin yarattığı sosyal tahribatın bir anti-tezi olarak düşünülebilecek kooperatifçilik hareketleri, gelişim gösterdiği 19. yüzyıldan günümüze biriktirdiği deneyimlerden de aldığı derslerle, yeni toplumsal stratejiler ve sınıf temelli ilişki ağları inşa etmeye çalışmaktadır. İlgili çalışma kapsamında sosyal politika disipliniyle olan ilişkisi üzerinden kooperatifçiliği anlamaya çalışmak ve ideal bir kooperatifçilik hareketinin izini sürmeye yönelik tartışmaları derinleştirmek amaçlanmaktadır.

Publisher

Yerel Yonetim Arastirma Yardim ve Egitim Dernegi

Reference77 articles.

1. Acar, Erhan (2019), Çalışma Hayatında Özyönetim Deneyimleri: Kazova Örneği, (İstanbul: Sosyal Araştırmalar Vakfı).

2. Alvaredo, Facundo, Lucas Chancel, Thomas Piketty, Emmanuel Saez and Gabriel Zucman (2018), “World Inequality Report: Executive Summary”, (Paris: World Inequality Lab), https://wir2018.wid.world/files/download/wir2018-summary-english.pdf.

3. Araujo, Angela Maria Carneiro (2012), “Companies Recovered by Workers: The Cases of the Catande Plant and Flasko”, XXX. International Congress of the Latin American Studies Association (LASA), (May 23-26, 2012, San Francisco, California).

4. Aybay, Rona (2005), Sosyalizmin Öncülerinden Robert Owen: Yaşamı-Eylemi-Öğretisi, Gözden Geçirilmiş 1. Baskı, (İstanbul: Yapı Kredi Yayınları).

5. Aykaç, Aslıhan (2018), Dayanışma Ekonomileri: Üretim ve Bölüşüme Alternatif Yaklaşımlar, (İstanbul: Metis Yayınları).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3