Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
2. DEU
Abstract
Demiryolları konusu XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren önem kazanmıştır. Demiryolunun geçmiş dönemdeki önemi ve sosyo ekonomik hayata etkileri incelendiğinde, Osmanlının son dönemlerinde başlayan demiryolu Cumhuriyetin ilk yıllarında yoğun şekilde devam etmekte ve beraberinde yeni sosyo ekonomik ve politik bağlar kurarak Türkiye ekonomisi için yeni çekim merkezleri meydana getirdigi görülmektedir. Günümüzde özellikle çevre faktörleri, temel ihtiyaçların karşılanmasını, ve ulaşım konusunu yeniden düşünmeye itmektedir. Demiryolu taşımacılığı, daha az enerji gerektirmesi ve çevre dostu olması nedeniyle yaygın kullanılan karayolu taşımacılığı kaynaklı sorunları azaltmak için önemli bir alternatif olarak kabul edilmektedir. İklim sorunu ile başa çıkma mücadelesinde, daha toplumcu ve daha çevreci, enerji tasarrufu sağlayan bir demiryolu bugünün sorunları için çözüm olabilir mi sorusu çalışmanın temel savını oluşturmaktadır. Türkiye için bugün geleneksel demiryolu yerini yüksek hızlı ve hızlı tren sistemine bırakmaktadır. Çalışma, Türkiye’deki demiryolu sisteminin dünden bugüne tarihsel dönemeçleri üzerinden anlamayı amaçlamaktadır. Sürdürülebilir bir dünya tartışmalarının yapılageldiği bir dönemde toplu ulaştırmanın yarattığı toplumsal ve çevresel etkiler üzerinde düşünmek demiryolu ulaşımını yeniden gündeme almamızı gerektirmektedir.
Publisher
Yerel Yonetim Arastirma Yardim ve Egitim Dernegi
Reference42 articles.
1. Altan, Mehmet Fatih, Mehmet Çağrı Kızıltaş (2020), “Yüksek Hızlı Demiryolları, Avrupa Birliği Demiryolu Politikaları ve Bu Bağlamda Türkiye’deki Gelişmelerin İncelenmesi”, Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi, 8 (2), s. 635-642.
2. Aydemir, Hulusi, Mustafa Kürşat Çubuk (2019), “Demiryolu Ulaştırma Türünün Türkiye Analizi; Dünyadaki Durumu, Sorunlar ve Beklentiler”, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 7 (1), s. 260-273. DOI: 10.29130/dubited.439081.
3. Aydemir, Hulusi (2016), "Türkiye’nin Ulaştırma Politikaları Çerçevesinde Demiryolu Ulaştırma Sisteminin Genel Durumunun İrdelenmesi ve Geleceğine Bakış", Demiryolu Mühendisliği, 3, s. 41-46.
4. Aydın, Suavi (2001), “Türkiye’nin Demiryolu Serüvenine Muhtasar Bir Bakış”, Kebikeç, 11, s. 49-94.
5. Aydın, Suavi. (2012), “Umran Yolu”: Demiryollarının Gelişimi ve Türkiye Demiryolları”, Bora, Tanıl (Der), Tren Bir Hayattır, (İstanbul: İletişim Yayınları): 11-118.