TÜRKİYE’DE KADIN KOOPERATİFLERİNE SİYASİ İKTİDARIN GÖZÜNDEN BAKMAK: FEMİNİST POSTYAPISALCI BİR ANALİZ

Author:

KURTULUŞ GüneşORCID,DEMİRCAN YILDIRIM PelinORCID

Abstract

Türkiye’de yirmi yılı aşkın süredir hem siyasi hem de sivil alanda özellikle kadının güçlendirilmesi retoriği ile ilişkili kadın kooperatiflerine olan ilginin arttığı gözlenmektedir. Kadınların ekonomik ve sosyal olarak potansiyellerinin “kadın kooperatifçiliği” modeli ile görünürlük kazandığı vurgulanmakta; bu model özellikle siyasi iktidar tarafından teşvik edilmektedir. Başarılı örnekler olmakla birlikte, kadın kooperatiflerindeki iç dinamiklerin çoğunlukla ihmali söz konusudur. Kadın kooperatifleri faaliyet alanları, işleyişleri, aldıkları destekler vb. unsurlar aracılığıyla toplumsal yapı tarafından belirlenen normlara bağlı kalması ve sürdürülmesine dolaylı yoldan katkıda bulunma riskini beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Foucault’nun neoliberal yönetimsellik kavramı çerçevesinde kadın kooperatifleri ile ilgili yürütülen politik çalışmalara eleştirel bir bakış açısı sunmak ve alternatifleri tartışmaktır. Bu amaçla, Türkiye’de kadın kooperatiflerinin gelişimine dair hedeflerin yer aldığı kamusal dokümanlar feminist postyapısalcı kuram çerçevesinde analiz edilmektedir. Analizde “kadın kooperatifi teşviki”, “kadınların kooperatifler yoluyla güçlendirilmesi”, “yeniden üretim faaliyetleri” olmak üzere üç tema belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, kadın kooperatifi modelinin toplumsal normları yeniden üretme kapasitesi üzerinde düşünmeye zorlamaktadır.

Publisher

Yerel Yonetim Arastirma Yardim ve Egitim Dernegi

Reference61 articles.

1. Ahl, Helene (2002), The Making of the Female Entrepreneur A Discourse Analysis of Research Texts on Women’s Entrepreneurship, https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:3890/fulltext01.pdf (25.07.2023).

2. Allan, Elizabeth J., Susan Van Deventer Iverson ve Rebecca Ropers-Huilman (2010), “Productions of Power through Presence within Absence”, Allan, Elizabeth J., Iverson, Susan Van Deventer ve Ropers-Huilman, Rebecca (Der.), Reconstructing Policy in Higher Education Feminist Poststructural Perspectives (New York: Routledge): 37-40.

3. Arslanian-Engoren, Cynthia (2001), “Feminist Poststructuralism: A Methodological Paradigm for Examining Clinical Decision-Making”, Journal of Advanced Nursing, 37 (6), s. 512-517.

4. Bharti, Nisha (2021), “Role of Cooperatives in Economic Empowerment of Women: A Review of Indian Experiences”, World Journal of Entrepreneurship, Management and Sustainable Development, 17 (4), s. 617-631.

5. Cazgır, Dilara Kardelen (2022), Kooperatifler Yoluyla Kadınların Güçlendirilmesi: İzmir Kadın Kooperatifleri Örneği. Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet AnaBilim Dalı, Ankara.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3