Affiliation:
1. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ, İLETİŞİM FAKÜLTESİ
Abstract
İnsanlık tarihi devletlerarası savaşlar, antlaşmalar ve krizlerle doludur. Geçmişte olduğu gibi 21. yüzyılda da ülkeler savaşlarla, işgallerle karşı karşıya kalmaya devam etmektedir. Bunların son örneği ise 2014 yılından beri süregelen çatışmaların Ukrayna ve Rusya arasında bir savaşa dönüşmesidir. İki ülke arasında meydana gelen bu gelişmeler siyasetten uluslararası ilişkilere, sosyolojiden psikolojiye kadar birçok alanı ilgilendiren boyutlara sahiptir. İletişim teknolojilerinin hayatın her alanına etki ettiği bir yüzyılda yaşanan savaşlar iletişim çalışmaları alanını yakından ilgilendirmektedir. Savaşan ülkeler kendi haklılıklarını dünyaya duyurmak ve savaş sürecinde psikolojik üstünlüğü elde tutmak için çeşitli iletişim yöntem ve tekniklerine başvurmaktadır. Kitle iletişim araçlarının propaganda yayma ve algı yönetme gücü savaş stratejilerinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Ülkeler kendi halkına, hedef ülkeye ve tüm dünyaya mesaj verme sürecinde geleneksel medya ve yeni medya mecralarını yoğun olarak kullanmaktadır. Bu çalışmada savaşın tarafları olan ülkeler Ukrayna ve Rusya’nın iletişim faaliyetleri sosyal medya özelinde ele alınmaktadır. Yeni iletişim teknolojileri ile kavramsallaşan dijital diplomasi ve bunun yanı sıra propaganda ve algı yönetimi gibi kavramlar sosyal medya paylaşımları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Ukrayna ve Rusya’nın savaş süresince Türkiye’de bulunan elçiliklerinin resmi Twitter hesaplarından yapmış oldukları paylaşımlar incelenmektedir. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Socialbearing.com sitesi aracılığıyla temin edilen veriler söylem analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre hem algı yönetimi hem de dijital diplomasi konusunda Ukrayna’nın daha başarılı bir süreç gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi
Reference30 articles.
1. Babacan, M. E. (2017). Sosyal Medya ve Gençlik. Bir Yayıncılık.
2. Babacan, M. E., Haşlak, İ., & Hira, İ. (2011). Sosyal Medya ve Arap Baharı. Akademik İncelemeler Dergisi.
3. Baştan, Y., & Karagül, S. (2021). Diplomasinin Dönüşümü ve Dijital Diplomasi. TroyAcademy.
4. Bozkanat, E. (2021). Algı Yöneti̇mi̇ Ve Propaganda:Nazi̇ Almanyasi Üzeri̇nden Bi̇r Değerlendi̇rme. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi.
5. Çakmak, F. (2021). Siyasal İletişimde Algı Yönetimi. In O. Göksu (Ed.), Algı Yönetimi Siyasal ve Dijital İletişim, Sosyal Medya ve Kitle İletişimi (pp. 53–69). Literatürk Academia.
Cited by
3 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献