TELEVİZYON ve YOUTUBE KANALLARINDA YAYINLANAN DİNİ PROGRAMLARIN RAMAZAN AYINDA OLUŞTURDUKLARI İÇERİKLERİN İNCELENMESİ

Author:

NAZLI Esra1ORCID

Affiliation:

1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Abstract

Bu çalışmanın amacı Türkiye’de televizyon kanallarında ve Youtube kanallarında yayınlanan dini içerikli programların karşılaştırmalı değerlendirmelerini yapmaktır. Televizyon programlarının Ramazan ayında yayınlanan ve farklı kategorilerde en çok izlenme oranına sahip olanları, Youtube kanallarından ise yüksek abone sayısına sahip olan kanalların içerikleri çalışmaya dâhil edilmiştir. Programlar, içerik incelemesi yöntemiyle incelenmiştir. Frekanslar belirlendikten sonra kategorilere ayrılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda televizyon programlarının yayınlandıkları kanalların politikalarına göre bir seyir takip ettikleri gözlenmiştir. Programların standart bir formatta sunuldukları ve içeriklerinin, programlar Ramazan ayında incelendiği için çoğunlukla bu aya dair konulardan geldiği görülmüştür. Sunucunun merkezde olduğu sorulara cevaplar aldığı, bazı programlarda ufak değişikliklerin yer aldığı ama genel olarak aynı çerçeveye sahip oldukları görülmektedir. Dini konuların ve soruların tartışmalı alanlarına ya hiç değinilmemiştir ya da gelen sorulara kısaca cevaplar verilmeye çalışılmıştır. Televizyonda yayınlanan programlarda tartışmalı veya politik konulara değinilmemesinin ardında kontrol mekanizmalarının ve reyting kaygısının güdüldüğü düşünülmektedir. Ancak Youtube kanallarındaki programlarda bu kaygıların yer almadığı daha esnek bir yapıya sahip içerikler oluşturabildikleri tespit edilmiştir. Medya organlarının ticari kaygılar güderek, eğlenceli içerikler sunması amacında olduğu düşünüldüğünde dini içeriklerin bu dünyadaki yeri ve imajının üzerinde durulması ve incelenmesi gereken öneml bir husus olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Publisher

Dicle University

Reference21 articles.

1. Arslan, Mustafa. "Kitle İletişim Araçları, Medya ve Din İlişkisi Üzerine." Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi 6/1 (2016), 5-26.

2. Atik, Abdulkadir-Ata, Asiye. “Alternatif Dijital Eğitim Platformu Olarak Kitlesel Çevrimiçi Açık Ders (Mooc) Uygulamaları”, Social Sciences 13, 2018.

3. Bilgin, Nuri. Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi, Teknikler ve Örnek Çalışmaları. Ankara: Siyasal Kitabevi, 2. Basım, 2006.

4. Brend Trocholepczy, "Dijital Medya ve Din Eğitimi: Ayrı Dünyalar?." Çocuk ve Medeniyet 6/12 (2013), 183-196.

5. Castells, Manuel. Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür - Ağ Toplumunun Yükselişi, çev. Ebru Kılıç, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2013, C.1.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3