Abstract
Çalışmanın konusu Kudüs’ün kutsallık kazanmasında Babil Sürgünü faktörüdür. Kudüs defalarca kuşatma altına alınmış, saldırıya maruz kalmış ve yıkım yaşamıştır. Kudüs’ün kutsallığının tamamlanmasında Babil Krallığı’nın MÖ 586 yılında Kudüs’ü yıkması ve Yahudi halkını sürgüne yollaması etkili olmuştur. Yahudi hayatında derin bir kırılma yaratan Babil Sürgünü, Yahudi inanç ve toplumunu şekillendirmiştir. Sürgün Yahudilerin mabede ve Kudüs'e olan bağlılığını artırmıştır. Sürgün döneminde Yahudi halkı sürekli olarak Kudüs'e dönmenin ve Yahudi Krallığı’nın yeniden kurmanın hayalini kurmuştur. Kudüs'e duyulan özlem dile getirilmiş, Kudüs kendisine dönülerek ibadet edilen Yahudilerin kıblesi haline gelmiştir. Perslerin Babilleri yenmesiyle Pers kralı II. Kyros’un Yahudi halkını yurtlarına dönmeye ve Kudüs’e sahip çıkıp mabedi yeniden inşaya teşvik etmesiyle Yahudilerin Kudüs’e dönüşü başlamıştır. Çalışma sürgün döneminde Yahudi halkının Kudüs’e duydukları özlemin Kudüs’ün kutsallığındaki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Reference37 articles.
1. Ackroyd, Peter R. Exile and Restoration/A Study of Hebrew Thought of the Sixth Century B.C. Philadelphia: The Westminster Pres, 1968.
2. Armstrong, Karen - Sağlamer, İrem. Kudüs’ün Tarihi: Bir Şehir, Üç Semavi Din. İstanbul: Pegasus Yayınları, 2021.
3. Ay, Şeyma. “İsrail ve Yahuda Krallıkları Üzerine Düzenlenen Asur Seferleri”. History Studies 3/1 (2011), 1-14.
4. Aydın, Mahmut. “İsrail’in Kudüs Politikasının Dini Nedenleri Üzerine Bir Analiz”. Milel ve Nihal 16/1 (01 Temmuz 2019), 31-52. https://doi.org/10.17131/milel.584972
5. Barton, George A. “Influence of the Babylonian Exile on the Religion of Israel”. The University of Chicago Press 37/11 (1911), 369-378.