Türk Dünyasına Yönelik Olarak TRT Avaz'da Yayınlanan Haberlerin Kamu Diplomasisi Bağlamında Analizi

Author:

ÇETİNKAYA Aysel1,SEÇİM M. Özgür2

Affiliation:

1. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü

2. Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü

Abstract

kültürel çekimin bir yolu olarak görülen kamu diplomasisinin sürdürüldüğü ortamların başında kitle iletişim araçları gelmektedir. Bu araçların içerisinde yer alan çevrimiçi haber platformları uluslararası düzeyde haber üretim ve dağıtım faaliyetlerinin merkezinde yer almaktadır. Çevrimiçi haber platformları sahip olduğu ağ alt yapısı ile zaman ve mekan sınırlarının ötesinde habercilik faaliyetlerinin yürütülmesine olanak tanırken, okur açısından da hızı, etkileşime imkan tanıyan yapısı, kolay erişilebilir olması ve içerik çeşitliliği gibi sebeplerle tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, TRT Avaz web sitesinde yer alan Türkmence, Özbekçe, Kırgızca ve Kazakça haberlerin kamu diplomasisi bağlamında çerçevelenme biçimlerini ortaya koymaktır. TRT Avaz web sitesinde yer alan dört dildeki haberlere yönelik içerik analizinde; genel haber çerçevelerinin insan ve yer ilgisi ile sorumluluğa yönelik olduğu, politik/askeri ve kültürel kamu diplomasisine yönelik haberlere çoğunlukla yer verildiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca haberler, ülkeler hakkındaki enformasyonu yaymaya yönelik, monolog ve kısa vadeli gelişmeleri yoğun olarak aktarmaktadır.

Publisher

Selcuk Iletisim

Subject

General Medicine

Reference43 articles.

1. Ackland, R. (2013). Web Social Science: Concepts, Data and Tools for Social Scientists in the Digital Age. London: Sage Publications.

2. Açık, F. (2021). Türk Dünyasında Ortak Geleceğin Mimarlarından Biri Olarak Eğitim, Türk Yurdu, 404, 69-73.

3. Akkoyun, T. (2021). Siyasal İletişim Kapsamında Kamu Diplomasisi. M. Ö. Seçim & D. Çiftçi in, Siyasal İletişimciler Diyor ki, (pp. 37-62), Konya: Literatürk Academia.

4. Andersson, M., Marie, G. & Hugh, M. (2010). Mapping Digital Diasporas @ BBC World Service: Users and Uses of the Persian and Arabic Websites. East Journal of Culture and Communication, 3, 256–278.

5. Aydemir, E (2016). Dış Politikada Yumuşak Güç ve Medya. Istanbul: Kalkedon Yayıncılık.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3