Affiliation:
1. GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, TİREBOLU İLETİŞİM FAKÜLTESİ
Abstract
İnternetin gündelik hayatımıza soktuğu, dijital iletişim teknolojilerinin etkileşim bütünlüğü “ağ toplumu” kavramıdır. Bu bütünlükçü kavramın, teknolojik kolaylığı dışında politik, sosyolojik ve ekonomik alanlara yönelikte ciddi sonuçları bulunmaktadır. Ağ toplumunun oluşmasını sağlayan temel zemin internettir. Geniş toplumsal yığınlar internette gerçekte gidemeyecekleri mekanlara ve statülere erişirler. Sosyal medya uygulamalar vasıtasıyla toplumun geniş ama sessiz veya sesi duyulmayan yığınlarına fırsatlar sunmaktadır. Birey bu alanlarda kendi kimliklerini açığa çıkarmadan ikame kimliklerle fikirlerini beyan edebilmektedir. Bu iletişim biçimi ağ toplumunu parasosyal etkileşim noktasında önemli bir merkez yapmaktadır. Parasosyal etkileşimde, toplumun geniş kitlelerinin medya içeriklerinde veya mecralarında gördüğü gerçek veya kurgulanmış karakterlerle olan ilişkisi üzerine dayanmaktadır. Sosyal medya uygulamaları bireylere duygu, düşünce ve isteklerini ifade edebilecekleri alanlar sunmaktadır. Bu çalışmada, ağ toplumunun parasosyal etkileşim içerisinde karşılığı bağlamında, fikirsel düzlemin ağırlık kazandığı bir sosyal medya uygulaması olan “Twitter kullanıcı yorumları” örneklem olarak belirlemiştir. Parasosyal etkileşim ve ağ toplumu ekseninde, @Survivor 2022 All Star hastagi altında program karakterleri hakkındaki kullanıcı yorumları duygusal bağlamda kategorize edilerek incelenmiştir. Çalışma nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Twitter yorumlarından elde edilen veriler Maxqda nitel analiz programında değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, kullanıcıların gördükleri karakterlerle parasosyal etkileşim içinde oldukları ve yorumların daha çok nefret söylemi ve olumsuz duygular üzerine şekillendiği görülmüştür.
Publisher
Selcuk Universitesi Sosyal Bilimler Meslek Yuksekokulu Dergisi
Reference27 articles.
1. Auter, P. J., & Palmgreen, P. (2000). Development and validation of a parasocial interaction measure: The audience-person an interaction scale. Communication Research Reports, 77(1), 79-89.
2. Bennett, S., Maton, K., & Kervin, L. (2008). The ‘digital natives debate: A critical review of the evidence. British Journal of Educational Technology 39(5), 775-786.
3. Bente, G., Krämer, N. C., Petersen, A., & de Ruiter, J. P. (2001). Computer animated movement and person perception. Methodological advances in nonverbal behavior research. Journal of Nonverbal Behavior 25(3), 151–166.
4. Binark, M. (2017). Yeni Medyada Katılımcı Kültür ve Troller: Adana Şehri Üzerine Trollerin Dil Kullanım Pratikleri. Online Academic Journal of Information Technology-Special Issue 8(30), 306-325.
5. Bozkurt, A. (2013, Ağustos 05). Açık ve uzaktan öğretim: Web 2.0 ve sosyal ağların etkileri. Akademik Bilişim: https://www.academia.edu/2536910/Acik_ve_Uzaktan_Ogretim_Web_2.0_ve_Sosyal_Aglarin_Etkileri adresinden alındı
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献