Affiliation:
1. Dumlupınar Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü
Abstract
Soğuk savaş sonrası dönemde, varlığı tartışmalara konu olan NATO’ya olan ilgi, Rusya’nın son dönemdeki Gürcistan ve Ukrayna savaşları ile yeniden artmıştır. Yeni üye katılımlarının söz konusu olduğu bu dönemde, NATO’nun yetenekleri ve üye ülkelerin askeri harcamaları da tartışmaların ilgi odağını oluşturmaktadır. Kurulduğu günden bu yana özellikle Avrupalı üye ülkelerin askeri harcamaları, sürekli ABD tarafından eleştirilmektedir. 2014 Galler Zirvesi ile resmi bir hedef olarak ortaya konan %2’lik askeri harcama hedefi ile bu tartışmalar yeni bir noktaya ulaşmıştır. Üye ülkelerin GSYİH’nın %2’si kadar askeri harcama yapmasını öngören bu hedefe, acaba üye ülkelerin yakınsaması söz konusu mudur? Bu sorunun cevabını verebilmek için 2015-2021 yıllarına ilişkin veriler ile Stokastik Yakınsama Analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular 2021 yılında askeri harcama hedefini sağlayan ülkelerin dışında, İtalya, Norveç, Çekya, Bulgaristan, Hollanda, Danimarka, İspanya, Macaristan, Almanya ve Arnavutluk’ta %2’lik askeri harcama hedefine yakınsamaktadırlar. 2021 yılında %2’lik hedefin üzerinde yer alan ve analiz dışında kalan 10 ülke hesaba katıldığında, hedefi yakalayamayan ülkelerin %50’si, %2’lik hedefe yakınsamaktadırlar. Fakat son yıllardaki Rusya faktörüne rağmen NATO üyesi ülkelerin tamamında %2’lik hedefi yakalama gibi bir işaret olmaması da düşündürücüdür.
Publisher
Selcuk Universitesi Sosyal Bilimler Meslek Yuksekokulu Dergisi
Reference23 articles.
1. Alozious, J. (2022). NATO’s Two Percent Guideline: A Demand for Military Expenditure Perspective. Defence and Peace Economics, 33(4), 475-488.
2. Arvanitidis, P., Kollias, C. ve Anastasopoulos, K. (2014). Is There an International Convergence in Defence Burdens? Some Initial Findings. Peace Economics, Peace Science and Public Policy, 20(4), 611-620.
3. Birsel, H. (2012). Başlangıçtan Günümüze NATO Sorunsalı “Madalyonun İki Yüzü”, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, 25:109-124.
4. Blum, J. ve Potrafke, N. (2019). Does a Change of Government Influence Compliance with International Agreements? Empirical Evidence for the NATO Two Percent Target, IFO Working Papers, Almanya.
5. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, (2022). Stratejik İttifakın Güçlü Üyesi Türkiye, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Yayınları, Ankara.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献