Affiliation:
1. GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, yenilikçi kültür ve kurumsal öğrenmenin teknolojik yenilik ve firma performansı üzerine etkisini araştırmaktır. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Yenilikçi kültür ölçeği için Ogbonna ve Harris (2000)’in çalışmasından yararlanılmıştır ve ölçek 4 ifadeden oluşmaktadır. Kurumsal öğrenme ölçeği Jiménez-Jiménez ve Sanz-Valle (2011)’in çalışmasından uyarlanmıştır ve 13 ifadeden oluşmaktadır. Teknolojik yenilik ölçeği Lee ve diğerlerinin (2014) çalışmasından uyarlanmıştır ve 9 ifadeden oluşmaktadır. Firma performansı ölçeği ise Wang ve diğerlerinin (2014) çalışmasından uyarlanmıştır ve 11 ifadeden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Gebze ve civarındaki imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalardaki 119 çalışandan toplanmıştır. Toplanan veriler AMOS paket programıyla analize tabi tutulmuştur. Analizler sonucunda yenilikçi kültür, kurumsal öğrenme ve teknolojik yeniliğin firma performansı üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür. Araştırma sonucuna göre teknolojik yeniliğin, yenilikçi kültür ve firma performansı arasındaki ilişkide ara değişken etkisi bulunamamıştır. Fakat teknolojik yeniliğin, kurumsal öğrenme ve firma performansı arasındaki ilişkide tam ara değişken etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular yöneticilere ve benzer alanda çalışan araştırmacılara, kurumsal öğrenmenin firma performansı üzerindeki etkisinde teknolojik yeniliğin kilit rol oynadığını göstermektedir.
Reference83 articles.
1. Ahmed, M., & Shafiq, S. (2014). The impact of organizational culture on organizational performance: A case study on telecom sector. Global Journal of Management and Business Research, 14(3), 21-30.
2. Argote, L., & Miron-Spektor, E. (2011). Organizational learning: From experience to knowledge. Organization Science, 22(5), 1123-1137.
3. Armbruster, H., Bikfalvi, A., Kinkel, S., & Lay, G. (2008). Organizational innovation: The challenge of measuring non-technical innovation in large-scale surveys. Technovation, 28(10), 644-657.
4. Azar, G., & Ciabuschi, F. (2017). Organizational innovation, technological innovation, and export performance: The effects of innovation radicalness and extensiveness. International Business Review, 26(2), 324-336.
5. Baron, R. M., & Kenny, D. A. (1986). The moderator–mediator variable distinction in social psychological research: Conceptual, strategic, and statistical considerations. Journal of Personality and Social Psychology, 51(6), 1173.