Affiliation:
1. YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ
2. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Son dönemde, kirlilik yoğun firmalara sahip olan ülkeler dış ticaretten dışlanabilmekte, hatta ürünlerini iç pazarlarına bile satamamaktadırlar. Bundan dolayı, yarattıkları negatif çevresel dışsallıkları azaltmaları onlar için içsel bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Negatif dışsallıkları içselleştirmek için ise çevresel düzenlemeler geliştirmek zorundadırlar. Böylece firmalara ilave maliyetlerin yüklenmesi sorunu ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Rekabet güçlerinin düşeceğinden korkan firmalar çevresel düzenlemeler ile ilave maliyetlere katlanmak istememektedirler. Rekabetçi bir ekonomiye sahip olmanın önemli olduğu günümüz dünyasında çevresel düzenlemelerin de rekabet gücüne etkisi önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, çalışmanın temel hedefi, çevresel düzenlemelerin rekabet gücüne etkisini araştırmaktır.
Çalışmanın, ampirik analizinde dinamik panel veri yöntemi olan Panel-fark GMM kullanılmıştır. Verilere erişim kısıtı nedeni ile çalışma 1995-2012 yıllarını kapsamaktadır. Çalışmada rekabet gücünü temsilen toplam faktör verimliliği kullanılmıştır. Bulgulara göre; çevre politikalarındaki artışın toplam faktör verimliliği ile negatif ilişkili olduğu ortaya konulmuştur. Bundan dolayı, Güçlü Porter Hipotezi doğrulanamamıştır. Böylece, çevresel düzenleme katılıklarındaki artışın, ülkelerin rekabet güçlerini zayıflatarak ekonomik büyümelerini de negatif etkileyeceği belirlenmiştir. Bunun dışında, yenilenebilir enerji tüketiminin toplam enerji tüketimi içindeki payının ise toplam faktör verimliliği ile yine negatif ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Böylece çevre kalitesinin rekabet gücünü azalttığı ortaya konulmuş olmaktadır.
Funder
Erciyes Üniversitesi Bap Proje Koordinatörlüğü
Reference43 articles.
1. Akay, Ç., E. (2015). Dinamik Panel Veri Modelleri. Selahattin Güriş (Ed.). Stata ile Panel veri Modelleri içinde (s. 91-101). İstanbul: Der Yayınları.
2. Albrizio, S., Botta, E., Kozluk, T. ve Zipperer, V. (2014). Do Environmental Policies Matter for Productivity Growth? Insightsfrom new Cross-Country. OECD Economics Department, Working Papers, n.1176, OECD Publishing.
3. Ambec, S., Cohen, A. M., Elgie, S. ve Lanoie, P. (2011). Can Environmental Regulation Enhance Innovation And Competitiveness? Resources For The Future Discussion Paper, 11-01.
4. Arellano ve Bond (1991). Some Test of Spesification For Panel Data: Monte Carlo Evidence and an Application to Employment Equations. The Review of Economic Studies, 58(2), 277-297.
5. Botta, E. ve Kozluk T. (2014). Measuring Environmental Policy Stringency in OECD Countries: A Composite Index Approach. OECD Economics Department Working Papers, No. 1177, OECD Publishing, Paris. http://dx.doi.org/10.1787/5jxrjnc45gvg-en Erişim Tarihi, 02.08.2017.