Abstract
Bu çalışma döviz kuru, petrol fiyatları ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki ilişkiyi inceleme amacını taşımaktadır. Bu amaçla, petrol tüketiminde ve doğrudan yabancı sermaye
girişlerinde en büyük paya sahip G7 ülkeleri için 1980-2019 dönemine ait verilerle değişkenler arasında eşbütünleşme ve nedensellik ilişkileri araştırılmaktadır. Çalışmada son yıllarda geliştirilen, yapısal kırılmanın formuna ve önceden bilinmesine gerek duyulmayan SOR birim kök testi, Fourier ADL eşbütünleşme ve Fourier Granger nedensellik testleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya’da değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişkiyi göstermektedir. Ayrıca, petrol fiyatları ile döviz kuru ve petrol fiyatları ile doğrudan yabancı yatırım arasında nedensellik ilişkileri mevcuttur. Kanada için reel döviz kuru ile petrol fiyatları arasında çift yönlü nedensellik varken, ABD için reel döviz kurundan petrol fiyatlarına doğru, Almanya için ise petrol fiyatından reel döviz kuruna doğru nedensellik bulunmaktadır. Fransa ve İngiltere’de ise petrol fiyatlarından doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına doğru tek yönlü bir nedensellik bulunmaktadır. Petrol fiyat şoklarının yol açtığı döviz kurundaki oynaklık ve üretim maliyetleri üzerindeki baskıyı azaltmak için petrole olan bağımlılığın azaltılması gerekmektedir. Petrol fiyat şoklarının olumsuz etkilerini minimize etmede ülkelerin enerji kaynaklarının çeşitliliğini artırıcı stratejileri uygulaması önem taşımaktadır
Reference44 articles.
1. Adıgüzel, U., Bayat, T., Kayhan, S. ve Nazlıoğlu, Ş. (2013). Oil prices and exchange rates in Brazil, India and Turkey: Time and frequency domain causality analysis, Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 1(1), 49-73.
2. Aizenman, J. (1992). Exchange rate flexibility, volatility, and the patterns of domestic and foreign direct investment, International Monetary Fund, 39(4), 890-922.
3. Bagchi, B. ve Paul, B. (2023). Effects of Crude Oil Price Shocks on Stock Markets and Currency Exchange Rates in the Context of Russia-Ukraine Conflict: Evidence from G7 Countries, Journal of Risk and Financial Management, 16(64), 1-18, https://doi.org/10.3390/ jrfm16020064.
4. Baghestani, H. ve Toledo, H. (2019). Oil prices and real Exchange rates in the NAFTA region, North American Journal of Economics and Finance, 48, 253–264.
5. Bal, H., Algan, N. ve Akça, E.,E. (2014). Petrol üretiminin İran ekonomisi üzerine etkileri, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 50, 17-38.