BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ FONLARI PERFORMANSININ OMEGA RASYOSU İLE ANALİZİ

Author:

Akkaya Murat1ORCID,Ekinci EdaORCID

Affiliation:

1. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Son zamanlarda otomatik katılım sistemi ile Türkiye’de ilgi odağı olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sistemi birçok ülkede uygulanan bir alternatif emeklilik sistemi ayağıdır. Etkin uygulamanın olduğu ülkelerde BES sistemleri tasarruf oranına ciddi katkılar sağlamaktadır. Ayrıca kurumlar farklı yöntemlerle bu fonların performanslarını ölçmekte ve bu sayede katılımcıdaki risk ve getiri algısını değiştirmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmanın amacı emeklilik fonlarının performans analizi için kullanılmamış olan Omega oranı ile emeklilik fonları için bir performans analizi sunmaktır. Omega oranı; minimum kabul edilebilir getiriye karşılık gelen bir eşiğe göre getiriyi iki alt bölüme ayırmaktadır. Bu ölçü kazanç beklentisi (getiri eşiğin üzerindedir) ile kayıp beklentisi (getiri eşiğin altındadır) arasındaki oran olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada emeklilik fonlarının performans analizi için kullanılmamış bir oran olan Omega oranı ile altın, hisse senedi, borçlanma araçları ve değişken emeklilik fonları için yeni performans analizi sunulmaktadır. Çalışma Omega oranın da diğer oranlar gibi performans analizinde kullanılabileceğini göstermektedir. Dört adet emeklilik yatırım fonu çeşidi için yapılan Omega performans analizinde en yüksek Omega rasyoları borçlanma araçları emeklilik fonlarınındır. En düşük omega performansları hisse senedinde gözlemlenmiştir.

Funder

Yok

Publisher

Erciyes Universitesi

Reference32 articles.

1. Acerbi, C. (2004). Coherent representations of subjective risk aversion. Szegö, G. (Ed.), Risk Measures for the 21st Century. Wiley, New York.

2. Akpinar, O. (2014). Performance evaluation of pension funds and mutual funds in Turkey and the timing ability of fund managers. British Journal of Economics, Finance and Management Sciences, 9(1).

3. Alptekin, N. (2009). Performance evaluation of Turkish type a mutual funds and pension stock funds by using TOPSIS method. International Journal of Economics and Finance Studies, 1(2), 11-22.

4. Aygören, H., Uyar, U. & Kelten, G. S. (2017). Performance of the pension fund companies: evidence from Turkey. European Scientific Journal, SPECIAL edition, 107-124.

5. Bacmann, J. F. & Scholz, S. (2003). Alternative performance measures for hedge funds. AIMA Journal, 1(1), 1-9.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3