People With Disabilities, The Elderly and Information Accessibility

Author:

MORKOÇ Neriman1ORCID,ERKOÇ Beyza2ORCID

Affiliation:

1. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ

2. KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Toplumun her alanında bilişim teknolojileri ve bunun getirdiği imkanlar önemli olduğu gibi dezavantajlı gruplar olan yaşlılar ve engelliler için de önemlidir. Yaşlıların ve engellilerin sosyal hayata katılmaları ve ihtiyaçlarını karşılamak için bilişim erişebilirliğine ihtiyaçları vardır. İnternet kullanımı, dezavantajlı bireylerin hayatı üzerinde olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu noktada ailelere ve sorumlu kamu kuruluşlarına görevler düşmektedir. Engellilerin ve yaşlıların bilişim erişebilirliğine yönelik politikalar üreten devletler, kilit noktadadır. Özellikle dijital çağın her alanda genişlemesiyle bilişim erişebilirliğine duyulan ihtiyaç artmıştır. Bununla birlikte engelli bireylerin fiziksel olarak sosyal ortamlara katılmasının zorlaşmasıyla dijital platformlar aracılığıyla sosyalleşmeye yönelim artmaktadır. Bu çalışma yaşlıların ve engellilerin bilişim erişebilirliği noktasında hükümetlerin yaptığı politikaları, yaşlı ve engellilerin teknoloji hakkında bilinçlendirilmesinin önemini ve yaşlılarla engellilerin hayatında bilişim erişiminin etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca internet kullanımının engelli bireylerin hayatındaki sosyal katılıma katkısı araştırılmıştır. Bu nedenle çalışmamızda yaşlı ve engelli bireylerin internet kullanımının getirdiği sonuçlar ve bu yöndeki politikalar ile ilgili literatür çalışması yapılarak yaşlıların ve engelli bireylerin internet kullanımının önemi hakkında literatür derlemesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda engelli ve yaşlıların bilişim erişebilirliği noktasında gelişmeler olduğu fakat bunların yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür.

Reference25 articles.

1. Akan, E. (2017). Yaşlılık Kurumlarda Yaşlı Mekânsal Davranış ve Bilişiminin Mekânsal Dizim Bağlamında İrdelenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Lisans Tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi.

2. Akyazı, A. (2018). Dijitalleşen Ticaret: Yaşlı Dostu E-Ticaret Siteleri Üzerine Bir Araştırma. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 8 (4), 62-614.

3. Arslan, T., Ünal, B., Taşgın, E. (2021). Web Erişilebilirliğinin İzlenmesi Raporu. İstanbul: Toplumsal Haklar ve Araştırma Derneği.

4. Aruk, İ. (2008). Bilişim Teknolojilerinin Zihinsel Engellilerin E-Eğitiminde Kullanılması ve Örnek Bir Uygulama Geliştirilmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Edirne: Trakya Üniversitesi.

5. Ay, F., Başıbüyük G. (2020). Yaşlı Bireylerde Sanal Ortam Yalnızlığı, İnternet Bağımlılığı ve Yaşam Doyumu. Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi (YSAD), 13 (1), 27-35.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3