KÖK AİLE İLİŞKİSİNİN BUGÜNKÜ EVLİLİK YAŞANTISINA ETKİSİ

Author:

Gerdan Buket1ORCID,Çamur Gülsüm2ORCID

Affiliation:

1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

2. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Abstract

Farklı kültür ve ailelerde yetişmiş farklı genetik yapıya sahip iki insanın bir araya gelmesiyle oluşan ailede her iki bireyinde kalıtsal özelliklerini taşıyan, her iki bireyden de eğitim alan, onları gözlemleyen bir çocuk yetişmektedir. Ailenin ortak öğretileriyle ve çevrenin de katkısıyla kendi ailesinin bir yansıması olan çocuk zamanla bu yansımaya kendi deneyimlerini de ekleyerek hayata karşı bakış açısı oluşturmaktadır. Yaşamını birleştirdiği kişi ile karşılıklı bu bakış açılarını geliştirdikleri, kök ailelerinden aldıkları öğretileri yaşamlarına aktararak yeni bir aile oluşumu meydana getirmektedirler. Bu süreçlerde aileler zaman zaman işlevselliğini korumuş zaman zamanda bu işlevselliği koruyamamışlardır. Kök aileyi Hovestadt ve arkadaşları (1985) ‘’ Kişinin fiziksel, psikolojik ve duygusal olarak içinde yaşadığı yetiştiği aile’’ olarak tanımlamışlardır. Kişinin yetiştiği kök ailesinin tüm yaşamında evliliği üzerinde etkileri bulunduğunu belirten ve bu etkiyi açıklamaya çalışan kuramlar bulunmaktadır. Bununla birlikte kişilerin evlilik sürecinde yaşanan sorunların kök ailelerinde öğrendiklerinin uzantısı olduğu öne sürülmektedir. Kök ailenin evlilik üzerine etkilerinin açıklandığı kuramsal yaklaşımlarda ailede yaşanan olayların, gözlemlerin, anne baba arasındaki iletişimin ve ebeveynlerden edinilen bilgilerin kişilerin evlilikleri üzerinde etkili olabileceği görülmektedir. Kişilerin evlilik süreçlerinde kullanılan iletişim yöntemlerini ailelerinden edindikleri, çekirdek aileyi anlamanın ve sorunların çözülmesinin yolunun kişilerin kök aile ilişkilerinin de detaylı incelenmesi ve yapılacak müdahale ve alınacak önlemlerde etkili olacağı yapılan çalışmalardan anlaşılmıştır. Bu çalışmada kök aile konusunda araştırmaları ve aile sistemleri teorisi ile aile danışmanlığı literatürüne katkı sağlamış Murray Bowen’in Bowen Aile Sistemleri Kuramı temel kavramları açıklanmış, amaçlar çerçevesinde hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu on iki kişiye nitel araştırma yöntemi ile uygulanmıştır. Benliğin farklılaşması, üçgen, kardeş konumu, çekirdek ailenin duygusal sistemleri, aile yansıtma süreci, duygusal kopma, toplumsal gerileme, kuşaklar arası geçiş süreçleri gibi aile sisteminin temel kavramları incelenmiştir. Kök aile ilişkisinin bugünkü evlilik yaşamına etkisinin ele alındığı araştırmanın literatüre ve aileye müdahale süreçlerinde katkı sağlaması amaçlanmaktadır .

Publisher

Kocaeli University, Faculty of Health Sciences, Department of Social Work

Reference22 articles.

1. Aktaş, A. (1994). Kırsal kesimdeki dönüşüm sürecinde alevi aile yapısında meydana gelen değişmeler, Cilt:2, Sosyoloji Derneği Yayınları, Ankara.

2. Baran, G. (2020). Aile Yaşam Dinamiği. Ankara: Pelikan Yayınevi.

3. Berksun, O.E. ve Hızlı Sayar, G. (2019). Aile ve eş terapileri. Detay Yayıncılık: Ankara.

4. Bilgin, E. (2022). Evli bireylerde kök aile ilişkileri (Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

5. Bowen, M. (1978). Family therapy in clinical practice. New York: Jason Aronson.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3