Affiliation:
1. KIBRIS SAĞLIK VE TOPLUM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma Covid 19 pandemi sürecinde bireylerin anksiyete ve yaşam doyumu düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Henüz yeni bir çalışma alanı olan Covid 19 pandemi sürecinin bireylerin ruh sağlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu bağlamda Covid 19 pandemi sürecinde bireylerin anksiyete ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkiye daha önceki çalışmalarda ayrı bir şekilde bakılmamış olması nedeniyle çalışma önem taşımaktadır. Çalışmanın evrenini Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmaniye ilinde yaşayan bireyler oluşturmaktadır. Çalışmaya seçkisiz (randomize) örnekleme yönetimi ile seçilen 18-65 yaş arası yaşayan ve Türkçe konuşan 384 birey dahil edilmiştir. Çalışmada kullanılan veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği ve Koronavirüs Anksiyete Ölçeği Kısa Formu aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma kapsamında non-parametrik testlerden ikili gruplar için Mann-Whitney U, üç veya daha fazla grup için ise Kruskal-Wallis H analizinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda; bireylerin yaşam doyumu düzeylerinin cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi ve birlikte yaşanılan kişi değişkenleri ile ilgili olmadığı tespit edilirken çalışma durumu ve gelir düzeyinin ise yaşam doyumu üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Buna göre Covid-19 sürecinde çalışan bireylerin çalışmayan bireylere göre; gelir düzeyi yüksek olan bireylerin ise gelir düzeyi düşük bireylere nazaran yaşam doyumu düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada son olarak; bireylerin anksiyete düzeyleri ile yaşam doyumu düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar çerçevesinde alanda çalışan ve terapi hizmeti sunan uzmanlara terapi hizmetlerinde ulaşılabilirliğinin arttırılması ve farklı sosyoekonomik düzeye sahip bireylere göre düzenlemelerin yapılması gerekliliği önerilmiştir.
Publisher
Educational Sciences Research Association
Reference43 articles.
1. Referans1 Avşaroğlu, S., Hudaynazarova, A., Nurkoyuncu, S. Ve Başarıkan, R. (2021). Yetişkinlerin Yaşam Doyumu, Yalnızlık Ve Öz-Tiksinme Düzeyleri Arasındaki Ilişkinin Incelenmesi. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10(1), 183-198.
2. Referans2 Belge, J. (2019). Bir Grup Yetişkinde Depresif Semptomlar, Anksiyete Semptomları Ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.
3. Referans3 Beutel, M. E., Glaesmer, H., Wiltink, J., Marian, H., & Brähler, E. (2010). Life satisfaction, anxiety, depression and resilience across the life span of men. The Aging Male, 13(1), 32-39.
4. Referans4 Cenkseven, F. Ve Akbaş, T.(2007). Üniversite Öğrencilerinde Öznel Ve Psikolojik Iyi Olmanın Yordayıcılarının İncelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (27), 43-65.
5. Referans5 Chaolin H, Yeming W,& Xingwang L. (2020). Clinical Features Ofpatients İnfected With 2019 Novel Coronavirus İn Wuhan,China. Lancet 395:497-506.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献