Fizik Dersi 2018 Öğretim Programının Öğeleri açısından Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi: Durum Çalışması

Author:

AYTEKİN Avni1

Affiliation:

1. MEB MUĞLA

Abstract

Bu araştırmanın amacı, 2018 yılında Yenilenen Fizik dersi öğretim programına yönelik, ders öğretmenlerinin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma Betimsel nitelikte olan özel durum yöntemidir. Araştırma, Muğla İlinde bulunan Fen Liseleri fizik öğretmenleri ile Anadolu liselerinde görev yapmakta olan fizik öğretmenleri ile yürütülmüştür. Fizik dersi öğretmenleri ile yapılan görüşmelerde, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler, nitel veri analiz tekniklerinden betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Öğretmenlerin Fizik dersi öğretim programına yönelik görüşleri doğrultusunda, bulgular yorumlanmıştır. Analizler sonucunda, elde edilen bulgularda; Programının olumlu yönleri olarak öğrencilerin matematiksel işlemler yapması asgari düzeye indirilmiş konu yoğunluğu azaltılarak günlük hayatla ilişkilendirilmeye çalışıldığını ifade etmişlerdir. Programın Fen liseleri ve Anadolu liseleri adı altında iki farklı öğretim programın olması programının zayıf yönüdür. Ayrıca öğrencilere değerler eğitimi verilmesi gerektiğini, ancak ders saatinin az olması ve buna bağlı olarak konu sayısının fazlalığı, konu yetiştirmeye çalışılırken programın tam anlamıyla uygulamada sıkıntı yaşadıklarını ifade etmişlerdir.

Publisher

Educational Sciences Research Association

Reference25 articles.

1. Abir, M. (2013), 2013 İlkokullar ve Ortaokullar Fen Bilimleri Dersi Öğretim programlarının Öğretmen görüşlerine göre Değerlendirilmesi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü, ( Yüksek Lisans Tezi), Muğla

2. Ayvacı, H. Ş. ve Er, S. (2009). Öğretmen Kılavuz Kitaplarının Yapılandırmacı Kurama Göre Öğretmen Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi. Balıkesir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi,3(2), 212-225.

3. Bacanlı, H. (2011). Eğitim Psikolojisi. Pegem Akademi, Ankara.

4. Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., K., Akgün, Ö., E., Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

5. Boyacı, K. (2010), 2005 İlköğretim 6. 7. Ve 8. Sınıf Fen ve Teknoloji Öğretim Programı, Programın Uygulanmasında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerilerine İlişkin Öğretmen Görüşleri Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Adana.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3