Affiliation:
1. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ
2. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Abstract
Eylemin değerinin ve doğru eylemin ne olduğunun belirlenmesine yönelik çabalar insanın düşünsel tarihine eşlik eden önemli bir mesele olmuştur. Bu sorun klasik dönemde iyi, akıl ve siyaset arasında kurulan ilişkide çözülmeye çalışılmıştır. Ancak modern dönemin iyi, akıl, siyaset tasarımı, bu kavramlaştırmada felsefeye biçtiği rol, liberal, komüniteryen, postmodern düşünce ile Badiou’nun eşitlik felsefesi tarafından sorunlu bulunmuştur. İlgili düşünceler, modernitenin klasik dönemden aldığı unsurları tarihsel ve toplumsal bağlamından kopardığı için işlevsizleştirdiğini, bu mirası yeni bir zemine oturtmak için kullandığı yöntemin sorunu çetrefilleştirdiğini ve yöntemin sonuçlarını genel kabullere döndürerek sorunlarla mücadele etmeyi güçleştirdiğini tespit etmiştir. Modern düşüncenin bu tutumu, etik ile ilişkilendirdiği tüm durumlarda bir kriz olarak karşımıza çıkmaktadır. Krizin merkezinde etik bir değerin siyasi ilişkileri maskelemekten başka bir işleve sahip olmaması yatmaktadır. Çalışma bu durumu küresel siyaseti meşgul eden iklim değişikliği politikaları ve savaş durumu üzerinden açıklamaya çalışmıştır.
Reference70 articles.
1. Alada, A. B., Gürpınar, E., & Budak, S. (1993). Rio konferansı üzerine düşünceler, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi. 0(3-4-5-), 93-108.
2. Alawattage, C., Jayathileka, C., Hitibandara, R., & Withanage, S. (2023). Moral economy, performative materialism, and political rhetorics of sustainability accounting. Critical Perspectives on Accounting, 95, 102507.
3. Adorno, T. W., & Horkheimer, M. (1997). Dialectic of Enlightenment (15). Verso.
4. Anter, A. (2011). Max weber's concept of nature and the ambivalence of modernity. Max Weber Studies, 217-229.
5. Arias Maldonado, M. (2019). Domination in the anthropocene. WPSA 2019 Conference, San Diego.