Affiliation:
1. MERSİN ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ
2. MERSİN ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Abstract
Ekonomik krizler, genel halk kitlesinin ve özellikle düşük gelir gruplarının reel gelirlerini önemli ölçüde azaltabilir. Enflasyon ve işsizlikle ilgili doğru ve güvenilir istatistikler, ekonomik krizlerin bu tür olumsuz etkilerini anlamamıza yardımcı olur. Ekonomiyle ilgili istatistiklere güven duyulmadığı bir ortamda, iktisatçılar ve sosyal bilimciler alternatif göstergeler arayabilirler. Bu çalışmada, 2022 yılında halk ekmek satış noktaları önlerinde ortaya çıkan kuyrukların, ekonomik krizin bir yansıması olup olmadığı araştırılmıştır. Ağustos 2022 ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi halk ekmek satış noktaları önlerinde oluşan ekmek kuyruklarında bekleyen 442 kişiyle yapılan anket çalışması; bu kuyruklarda bekleyenlerin büyük çoğunluğunun dar gelirlilerden oluştuğunu ve halk ekmeğin öncelikle düşük fiyatı nedeniyle tercih edildiğini göstermiştir. Mersin'de gündüz sıcaklığının 30 derecenin üzerinde seyrettiği bir dönemde, halk ekmek satın almak için ortalama 1300 metre yüründüğü ve 35 dakika beklendiği tespit edilmiştir. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 88'i ülkede ekonomik kriz yaşandığını düşünürken yaklaşık yüzde 68'i halk ekmek satış noktaları önünde oluşan kuyruklarla ülkedeki ekonomik kriz arasında doğrudan bir bağlantı görmektedir. Halk ekmek satın alanların ezici çoğunluğu bu ekmeği düşük fiyatına rağmen kaliteli bulmakta ve bireylere satılan halk ekmek miktarına getirilen sınırlamaların kaldırılması gerektiği düşünmektedir.
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Engineering,General Environmental Science
Reference26 articles.
1. Abbie Erler, H. (2012). A new face of poverty? Economic crises and poverty discourses. Poverty & Public Policy, 4(4), 183-204.
2. Açan, B. (2007). Kolayda Mallarda Müşteri Profili ve Tüketim Tercihleri: İstanbul Halk Ekmek Müşterilerine Yönelik Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(2), 261-280.
3. Ahmed, V., & O’Donoghue, C. (2010). Global economic crisis and poverty in Pakistan. International Journal of Microsimulation, 3(1), 127-129.
4. Aktaş, E., Aygun, I., & Basargan, B. (2020). Ekmek tüketim davranışını etkileyen faktörler: Mersin ili örneği. Journal of Applied and Theoretical Social Sciences, 2(1), 15-32.
5. Balisacan, A., Piza, S., Mapa, D. C. S., Abad Santos, C., & Odra, D. (2010). The Philippine economy and poverty during the global economic crisis (No. 2010, 08). UPSE Discussion Paper