İBN HALDUN’UN İKTİSADİ UMRAN BİLİMİNDE EMEK

Author:

Ergül Ergin1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

İbn Haldun, 14. yüzyılda yaşamış ve görüşleri modern sosyal bilimler alanında çeşitli akademik çalışmalara konu olmuş ve olmaya devam eden evrensel düzeyde tanınmış bir Müslüman düşünür ve sosyal bilimcidir. Onun en tanınmış eseri olan Mukaddime, sosyoloji, tarih, devlet teorisi, hukuk ve siyaset biliminin yanı sıra modern ekonominin temel kavram ve ilkeleri üzerine değerlendirme ve analizleriy-le de araştırmacıların ilgisini çekmektedir. İbn Haldun’un Mukaddime’ ye konu yaparak yeni bir bilim dalı olarak sunduğu Umran Bilimi (Toplum ve Medeniyet Bilimi), eserin Batı dillerine ilk çevirinden itibaren içerdiği ekonomik konular nede-niyle de ilgi uyandırmıştır. Onun emek, değer, fiyatlar, piyasa, vergilendirme alan-larındaki teorileri hala büyük bir güncellik taşımaktadır. İbn Haldun’un bu bağlam-daki görüşleri, genel umran biliminin bir dalı olarak “İktisadi Umran” kavramsal-laştırmasını hak eden bir yoğunluk arz etmektedir. Bu makale, düşünürün İktisadi Umran’ında emeğin yerini ve önemini, bu konudaki düşüncelerinin kendisinden sonra gelen ve modern ekonominin gelişimine katkılarıyla bilinen düşünürlerin teorileriyle yakınlığını incelemeyi amaçlamaktadır. İbn Haldun, emek kavramını tanımlamış, emeğin üretim ve ekonomik değer yaratmadaki rolünü vurgulamış ve iş bölümünün toplumsal refah ve ekonomik gelişme üzerindeki etkisini önceden fark etmiştir. Ayrıca, nüfus artışı ile üretim ve ekonomik büyüme arasındaki dina-mik ilişkiyi ele alarak, modern ekonomi teorilerinde önemli bir yer tutan kavramları öngörmüştür. Çalışmada, Mukaddimedeki görüşleri ve ilgili literatür ışığında İbn Haldun'un emek ile geçim yolları, kâr, sermaye, işgücü, işbölümü, ekonomik kal-kınma gibi bununla bağlantılı konular üzerine düşünceleri, kendinden sonra gelen William Petty, John Locke, Adam Smith, Karl Marx ve David Ricardo gibi Batılı düşünürleri görüşleriyle karşılaştırılarak ele alınmakta, böylece İbn Haldun'un toplum ve medeniyet teorisinin ekonomi boyutu ve bu kapsamda emeğin işlev ve önemini vurgulama konusundaki öncü rolü ortaya konulmaktadır.

Publisher

Hak Is Uluslararasi Emek ve Toplum Dergisi

Reference35 articles.

1. Alrefai, A., ve Brun, M. (1994). Ibn Khaldun: Dynastic change and its economic consequences. Arab Studies Quarterly, 16(2), 73-86.

2. Anık, C. (2022). Modernitenin meşruiyeti ve emek. Ankara: Nobel Yayınları.

3. Blaug, M. (2024). Economics. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/money/economics

4. Bocutoğlu, E., (2012). İktisat Teorisinde Emeğin Öyküsü: Değerin Kaynağı Olan Emekten Marjinal Faydanın Türevi Olan Emeğe Yolculuk. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, no.1, 128-150.

5. Boulakia, J. D. C. (1971). Ibn Khaldûn: A fourteenth-century economist. Journal of Political Economy. Vol. 79, No. 5 (Sep. - Oct., 1971). 1105-1118

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3