Affiliation:
1. SIVAS CUMHURIYET UNIVERSITY
2. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Refah devleti anlayışı günümüzde hayli evrim geçirmiş ve daha çok işlevle ilişkili hale gelmiştir. Başlangıçta sosyal güvenliğin sağlanması, yoksul ve muhtaç kesimlerin korunması gibi nispeten sınırlı bir kapsama sahip olan refah uygulamaları ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmelerle sürekli yeni işlevler içerecek şekilde genişlemiştir. Günümüzde refah devleti uygulamalarında öne çıkan beklentilerden biri engelli/dezavantajlı kesimlerin korunmasıdır. Dünya nüfusunun %16’sı bu kapsamda yer almaktadır. Günümüzün değişen çalışma koşulları ve teknolojik olanaklar engelli/dezavantajlı kesimlerin toplum hayatına ve istihdama daha fazla katılımını gerektirmektedir. Bu eğilim son dönemlerde OECD ülkelerinde refah politikalarının temelinde yer alan işgücünü maksimum düzeyde istihdama katmak hedefiyle de uyumludur. Dolayısıyla bu grupların istihdama daha fazla katılımını sağlayacak tedbirler hem onların manevi tatmini açısından hem de ekonomik gelişme hedefleri ve toplumsal barış ve istikrar yönünden bir gereklilik olarak görülmelidir. Refah devleti uygulamalarının değişen koşullara göre farklılaştığı ve bunun devam edeceği öngörülebilir; ancak engelsiz bireylere göre her zaman çok daha kırılgan olan kesimler için kalıcı ve sürdürülebilir bir yaşam döngüsünün oluşturulması en başta insani bir vazife olarak görülmelidir. Sosyal devlet uygulamaları ekonomik etkinlik yönüyle geniş tartışmalara konu olmaktadır ve bunun devam edeceği açıktır. Aslında yapılan eleştirilerin bir kısmının haklı yönleri de bulunmaktadır. Refah uygulamalarının etkinlik yönüyle gözden geçirilmesi sürdürülebilirlik açısından bir zorunluluktur; ancak sosyal devletin engelli ve dezavantajlı kesimlere yönelik tutumu ekonomik gerekçeler kadar insani ve manevi unsurları da içermelidir. Bu çalışma konunun bu yönüne işaret etmeye çalışmaktadır.
Publisher
Hak Is Uluslararasi Emek ve Toplum Dergisi
Reference41 articles.
1. Barr, N. (2018). Shifting Tides. Finance & Development. IMF.
2. Berend, I. (2011). 20. Yüzyılda Avrupa İktisat Tarihi. Çev. S. Çağlayan. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
3. Boardman, J. (2020). Dismantling the Social Safety Net: Social Security Reforms, Disability and Mental Health Conditions. BJPsych Bulletin. 44(5), s.208–212, https://doi.org/10.1192/bjb.2020.79
4. Brady, D. (2009). The Welfare State and Poverty. İçinde Rich Democracies, Poor People: How Politics Explain Poverty (s.70-93). https://doi.org/10.1093/acprof:oso/9780195385878.003.0004 (Erişim: 05.07.2024).
5. Brearley, E. J. (2016). “A History of Social Protection in Latin America: From Conquest to Conditional Cash Transfers”, Revue Interventions économiques [En ligne], 56|2016, mis en ligne le 01 novembre 2016.