Ekoturizm Çeşidi Olarak Balina Gözlemi ve Türkiye’deki Potansiyeli Üzerine Bir Araştırma

Author:

Durmuşkahya Cenk1ORCID

Affiliation:

1. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Uluslararası Balinacılık Kuruluna (IWC) göre “Balinaları doğal ortamlarında gözlemek amaçlı yapılan ticari aktivite” olarak tanımlanan balina ve yunus türlerinin hepsi için geçerli olan balina gözlemleri, 1950li yılların başında Amerika’da ortaya çıkmış olsada 1980li yıllardan sonra hız kazanarak dünya’nın birçok bölgesine yayılmış ve küresel olarak Milyar dolarlık bir sektör olarak kendine yer edinmiştir. 70’li yıllarda başlayan balina avcılığı karşıtı hareketlerin 1986 yılında IWC tarafından balina av yasağını başlatmasıyla sonuçlanmasının ardından balinalar denizel koruma çalışmaları için önemli karizmatik türü haline gelmiştir. Dünya çapında 80li yıllardan itibaren başarılı örnekleri olan bu sektör açısından ülkemiz potansiyel incelendiğinde 8 balina ve yunus (Cetacea) türünün ülkemizin farklı denizlerinde bulunmasının lokal ekonomiye ve denizel koruma çalışmalarına önemli katkı yapabileceği öngörülmüştür. Doğru uygulandığı örneklerinde sosyo-ekonomik, eğitim ve koruma gibi birçok başlıkta katkı sağlamasının yanında vatandaş bilimi ekseninde olacak çalışmalarıyla ülkemizdeki cetacea türleri için sürekli veri akışı sağlayabileceği bilinmektedir. Bu çalışmada pozitif ve negatif etkileriyle beraber ülkemize ticari amaçlı cetacean gözleminin potansiyeli değerlendirilmiştir.

Publisher

International Journal of Contemporary Tourism Research

Reference71 articles.

1. Alan, V. (2015). İzmir Körfezinde yaşayan Cetacea türlerinin popülasyonları üzerine bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü).

2. Akkaya, A., Lyne, P., Schulz, X., Awbery, T., Capitain, S., Rosell, B. F., ... ve Gordon, J. (2020). Preliminary results of cetacean sightings in the eastern Mediterranean Sea of Turkey. Journal of the Black Sea/Mediterranean Environment, 26(1), 26-47.

3. Allen, M. C., ve Read, A. J. (2000). Habitat selection of foraging bottlenose dolphins in relation to boat density near Clearwater, Florida. Marine Mammal Science, 16(4), 815-824.

4. Arcangeli, A., Crosti, R., del Leviatano, A., ve Rome, I. (2009). The short-term impact of dolphin-watching on the behaviour of bottlenose dolphins (Tursiops truncatus) in western Australia. Journal of Marine Animals and their Ecology, 2(1), 3-9.

5. Arnold, H. (1997). The Dolphin Space Programme: The development and assessment of an accreditation scheme for dolphin watching boats in the Moray Firth (Report for the Scottish Wildlife Trust, Scottish Natural Heritage and the EU Life Programme).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3