Abstract
Somut olmayan kültürel miras, geçmiş ve günümüz arasında önemli bir köprü görevi görerek, gelecek nesillere önemli bir zemin hazırlamaktadır. Somut olmayan kültürel miras, bölgesel olarak çeşitlilik ve değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı önemli bir ortak miras mesleği olan bakırcılığı sürdürülebilirliği açısından ele almaktır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Kahramanmaraş Bakırcılar Çarşı’sında 12 bakır ustası ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile bu görüşmeler yüz yüze yapılmıştır. Görüşme sonrasında ortaya çıkan bulgular, bakırcılık mesleğinin gün geçtikçe değerini kaybettiğini, ilgi ve yönelimin azaldığını göstermektedir. Usta sayısının azalması, eleman yetişmemesi, reklam ve tanıtımın yapılmaması ve devlet desteğinin sınırlı sayıda olması mesleğin yaşadıkları zorluklar olarak tespit edilmiştir. Bu bağlamda, birtakım öneriler sunulmuştur.
Publisher
International Journal of Contemporary Tourism Research
Reference18 articles.
1. Ar, H. (2015). Somut olmayan kültürel mirasın korunmasında turist rehberlerinin rolü. Yüksek lisans tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
2. Arıoğlu, I. E. ve Aydoğdu Atasoy, Ö. (2015). Somut olmayan kültürel miras kapsamında geleneksel el sanatları ve kültür ve turizm bakanlığı. Electronic Turkish Studies, 10(16). http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.9058.
3. Boztoprak, B. (2021). Somut olmayan kültürel mirasların yaratıcı turizm kapsamında değerlendirilmesi, ince ekmek yapımı ve paylaşımı geleneği, Erzurum örneği. Yüksek lisans tezi, Gümüşhane Üniversitesi.
4. Dursun, N. (2014) Çorum’da Bakırcılık. Journal of Turkish Studies, 9(5).
5. Genç, V. (2020). Kültürel Miras Turizm İlişkisi. Gümüş, M. ve Dilek, S. E. (Ed.), içinde Kültürel Miras ve Turizm (Disiplinlerarası Yaklaşım) (s. 5-22)., Ankara: Detay Yayıncılık.