Affiliation:
1. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ
2. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı, turizmin bilimsel konumu ile ilgili makalelerin bibliyometrik özelliklerinin saptanması ve ilgili literatürdeki eğilimlerin betimleyici bir yaklaşımla belirlenmesidir. Ayrıca elde edilen bulgulara göre İngilizce makalelerin gelişiminin Türkçe makalelere olan yansımalarına ilişkin bir değerlendirmenin oluşturulması hedeflenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, Google Scholar ve DergiPark Akademik veri tabanlarında araştırmanın anahtar kelimeleri ile yapılan tarama ile belirlenen 91 makale, belirli parametrelere göre analiz edilmiştir. Araştırma neticesinde, incelenen makalelere dayalı olarak oluşan kavramsal çerçevenin akademik çalışma niteliğine sahip olduğu, İngilizce makalelerden tarihsel olarak daha eski olanlarının Türkçe makalelere temel oluşturduğu ve turizmin bilimsel konumuna ilişkin görüşlerde ise İngilizce makalelerdeki ‘çok disiplinli’ görüşe yönelik eğilimin Türkçe literatüre de yansıdığı görülmüştür.
Publisher
International Journal of Contemporary Tourism Research
Reference67 articles.
1. Ahipaşaoğlu, H. S. ve Arıkan, İ. (2003). Seyahat işletmeleri yönetimi ve ulaştırma sistemleri. Ankara: Detay Yayıncılık.
2. Akoğlan Kozak, M., Evren, S. ve Çakır, O. (2013). Tarihsel süreç içinde turizm paradigması. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 24(1), 7-22.
3. Bar-Ilan, J. (2008). Informetrics at the beginning of the 21st century-a review. Journal of Informetrics, 2(1), 1-52.
4. Barca, M. (2011). Third academic tourism education conference: The scientific state of tourism as a discipline. Anatolia, 22(3), 428-430.
5. Bayram, Ö. G. (1998). Atıf verisi (citation data) ve enformetrik yasalar: Türk kütüphanecilik literatüründeki doktora tezleri üzerinde bir uygulama. Türk Kütüphaneciliği, 12(1), 21-32.