Affiliation:
1. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Gravite anomalilerinden gömülü bir yapının derinliğini kestirmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Bu çalışmada, doğrusal bir bağıntı üretilerek normalleştirilmiş gravite değerlerinden yapı derinliğinin hesaplandığı bir yöntem tanıtılmıştır. Yöntem, gözlemlenen gravite verilerine uygulanabildiği gibi gravite anomali haritası üzerinde alınan profil verilerine de uygulanabilir. Özellikle, arazide ölçülen gravite verilerine kayan ortalama işleci uygulanması düzgünleştirilen verilerden küre, yatay ve düşey silindir gibi basit geometrik yapıların derinliklerinin
kestirilmesinde yöntem oldukça yararlıdır. Bu yöntem, sadece kalıntılara değil, aynı zamanda kısa profil uzunluğundaki Bouguer gravite verilerine de kolaylıkla uygulanabilir. Bu çalışmada, gürültüsüz ve çeşitli oranlarda gürültülü kuramsal modellere uygulanmıştır. Gürültü başarı oranını düşürse de tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, yöntemin geçerliliğini sınamak amacıyla, farklı
araştırmacılar tarafından değerlendirilen Mobrun, Medford, Cuba ve Leona gibi dünyanın çeşitli alanlarında ölçülen gravite anomalilerinin literatürde yer alan değerlendirme sonuçları ile yöntem çözümleri karşılaştırılmıştır. Küre, yatay ve düşey silindir yapı modelleri için saptanan çözümlerin literatürde yer alan sonuçlarla uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Publisher
SDU Journal of Natural and Applied Sciences
Reference24 articles.
1. [1] Roy, A. 1962. Ambiguity in Geophysical Interpretation. Geophysics, 27, 90-99.
2. [2] Roy, L., Agarwal, N. P., Shaw, R. K. 2000. A New Concept in Euler Deconvolution of Isolated Gravity Anomalies. Geophysical Prospecting 48, 559-575.
3. [3] Nettleton, L. L. 1976. Gravity and Magnetics in Oil Prospecting. McGraw-Hill Book Co., New York, NY, 462s.
4. [4] Abdelrahman, E. M., EI-Araby, T. M. 1993. A Least-squares Minimization Approach to Depth Determination from Moving Average Residual Gravity Anomalies. Geophysics, 59, 1779-1784.
5. [5] Sharma, B., Geldart, L. P. 1968. Analysis of Gravity Anomalies of Two-dimensional Faults using Fourier Transforms. Geophysical Prospecting, 16, 77-93.