VIRTUAL SOCIAL NETWORK AND DIGITAL NATIVE YOUTH

Author:

BOZDAĞ TULUM Arzu1ORCID,KAYA Yaşar2ORCID

Affiliation:

1. MALATYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ

2. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Dünyada ve Türkiye’de yoğun olarak kullanılan sanal sosyal ağlar hem bireysel hem de sosyal hayatı etkileyen ve değiştiren çok önemli bir etken haline gelmiştir. Bu çalışmada bilimsel ve teknolojik gelişimin ortaya çıkardığı dijitalleşme ve bunun toplumsal yaşama olan etkileri sonucunda ortaya çıkan sanal sosyal ağların, geleceğin yetişkin kuşağı olacak “Dijital yerliler” in aidiyet tutumlarında nasıl bir etkiye sahip olduğunu araştırılmaktadır. Etkili görünümleri ile bir problem alanı haline gelen sanal sosyal ağlar Barnes’ in tanımıyla “bireyler arasındaki rastlantısal tanışmalardan, ailevi bağlara kadar uzanan ilişkilerin bir haritası”dır. Bu bağlamda her türlü ilişki ve etkileşimde baş rollerde karşımıza çıkan sanal sosyal ağlar bir şekilde hayatımızda yer almakta ve eski ile yeniyi tamamen değiştirmektedir. Sanal ortamda veya başka bir ifadeyle siber uzayda; ortak amaç, ilgi veya ortak değerler etrafında birleşen insanların oluşturduğu grupları ifade eden sanal sosyal ağlar, bu ağlara dahil olan bireyler için kullanılacak bir araç olmaktan daha fazla anlamlar kazanarak, en içteki âlemlerimizin bir bileşeni olarak, kimliğimizin inşa edildiği merkezi bir eksen haline gelmektedir. Bu bağlamda bireyler, kendilerini sosyal ağlara bağlı varlıklar olarak sunma eğilimi göstermektedirler. Son yıllarda bireyler ve özellikle bir gençlik kategorisi olarak ortaya çıkan “Dijital Yerli” gençler, bu sanal ağların sunduğu imkanlar ile yaşadıkları bölgelerin fiziksel sınırlarını aşarak, dünyanın her bölgesinden, farklı ülkelerin ve toplumların insanları ile milli sınırlardan bağımsız olarak, kendi seçtikleri değişkenlere göre, iletişime geçebilmekte ve bu iletişim ve etkileşim süreçleri sonucunda, kendi (özel) kimlik ve aidiyet algılarını inşa edebilmektedir.

Funder

YOK

Publisher

Sosyolojik Dusun

Subject

General Engineering

Reference51 articles.

1. Alptekin, D. (2011). Toplumsal Aidiyet ve Gençlik: Üniversite Gençliğinin Aidiyeti Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi.

2. Bauman, Z. (1999). Sosyolojik Düşünmek, Çev. Abdullah Yılmaz, Ayrıntı Yay., İstanbul.

3. Baumeister, R., Ve Leary, M. (1995). “The Need To Belong: Desire For Interpersonal Attachments As A Fundamental Human Motivation”, Psychological Bulletin, 117(3), 497- 529.

4. Bezirgan, M.( 2014). Destinasyon İmajı, Algılanan Değer, Aidiyet ve Davranışsal Niyetler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi: Bir Araştırma, Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

5. Blanchard, A. L., ve Markus, M. L. (2004). “The Experienced Sense Of A Virtual Community, Characteristics And Processes”,ACM SIGMIS Database: The Database For Advances in Information Systems, 35(1), 64-79.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3