THE IMPACT OF SOCIAL MEDIA IN THE FORMATION PROCESS OF PUBLIC POLICIES: DISINFORMATION, MANIPULATION, AND PROPAGANDA

Author:

BALCI Aykut1ORCID,KESER Adem2ORCID

Affiliation:

1. Ardahan üniversitesi çıldır meslek yüksek okulu hukuk bölümü

2. Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, kamu politikalarının oluşturulma sürecinde sosyal medyanın etkisi: dezenformasyon, manipülasyon ve propaganda üzerine bir analiz ortaya koymaktır. Bu çalışmanın yöntemi, literatür analizine dayanan, kavramsal çerçeve ana başlığı altında sırasıyla kamu yönetimi, politika, siyaset, kamu politikası, kamu politikası analizi, kamu politikası süreçleri, kamu politikasında rol oynayan aktörler, dezenformasyon, manipülasyon ve propaganda kavramları ve sosyal medya olgusu, sosyal medyanın kamu politikalarının oluşturulma sürecindeki etkisine değinilerek konu sosyal medyadaki paylaşımlarının dezenformasyon, manipülasyon ve propaganda kavramları perspektifinde tartışılacak ve elde edilen veriler ışığında alanyazımdan elde edilen bilgilerin sentezlenmesiyle analiz edilip nihai olarak çözüm önerileri sunulmaya çalışılacaktır. Araştırma sonucunda, sosyal medyada paylaşılan bilgilerin ne kadarının doğru ya da yanlış olduğu kadar manipülasyon amaçlı yapılıp yapılmadığı veya gizli bir propaganda faaliyeti çerçevesinde yürütüldüğü bilinmezliği günümüzün en önemli olgusu haline gelmiştir. Ani gelişen olaylar karşısında sonucu belirsiz ve tartışmalı konular hakkında sosyal medyada asılsız paylaşımlar, kamuoyunu yanıltma, sosyal karmaşa ve toplumsal ayaklanmalara neden olma riski kamu otoritesini ve bireylerin haber alama özgürlüğü açısından güveninin sarsılmasına yol açabilir.

Publisher

Sosyolojik Dusun

Subject

General Engineering

Reference45 articles.

1. Acar, A. (1999). Siyasi Tercihlerin Kamu Yönetimine Yansıması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (3), 311-318.

2. Al-Fedaghi, S. (2012). A conceptual foundation for the Shannon-Weaver model of communication. International Journal of Soft Computing, 7(1), 12-19.

3. Akıncı, B. (2018). Türkiye'de kamu politikası oluşturma sürecinde yeni aktör: Cumhurbaşkanlığı politika kurulları. OPUS International Journal of Society Researches, 9(16), 2128-2146.

4. Bakırtaş, İ. (1998). Bürokrasinin Kamu Harcamaları Üzerindeki Artırıcı Etkisi [The Enhancing Effect of Bureaucracy on Public Expenditures]. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi [Master's Thesis], Eskişehir, Türkiye.

5. Çevik, H. H., & Demirci, S. (2015). Kamu Politikası - Kavramlar, Aktörler, Süreç, Modeller, Analiz, Karar Verme [Public Policy - Concepts, Actors, Process, Models, Analysis, Decision Making]. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3