Affiliation:
1. Ardahan üniversitesi çıldır meslek yüksek okulu hukuk bölümü
2. Bursa Uludağ Üniversitesi
Abstract
Bu araştırmanın amacı, kamu politikalarının oluşturulma sürecinde sosyal medyanın etkisi: dezenformasyon, manipülasyon ve propaganda üzerine bir analiz ortaya koymaktır. Bu çalışmanın yöntemi, literatür analizine dayanan, kavramsal çerçeve ana başlığı altında sırasıyla kamu yönetimi, politika, siyaset, kamu politikası, kamu politikası analizi, kamu politikası süreçleri, kamu politikasında rol oynayan aktörler, dezenformasyon, manipülasyon ve propaganda kavramları ve sosyal medya olgusu, sosyal medyanın kamu politikalarının oluşturulma sürecindeki etkisine değinilerek konu sosyal medyadaki paylaşımlarının dezenformasyon, manipülasyon ve propaganda kavramları perspektifinde tartışılacak ve elde edilen veriler ışığında alanyazımdan elde edilen bilgilerin sentezlenmesiyle analiz edilip nihai olarak çözüm önerileri sunulmaya çalışılacaktır. Araştırma sonucunda, sosyal medyada paylaşılan bilgilerin ne kadarının doğru ya da yanlış olduğu kadar manipülasyon amaçlı yapılıp yapılmadığı veya gizli bir propaganda faaliyeti çerçevesinde yürütüldüğü bilinmezliği günümüzün en önemli olgusu haline gelmiştir. Ani gelişen olaylar karşısında sonucu belirsiz ve tartışmalı konular hakkında sosyal medyada asılsız paylaşımlar, kamuoyunu yanıltma, sosyal karmaşa ve toplumsal ayaklanmalara neden olma riski kamu otoritesini ve bireylerin haber alama özgürlüğü açısından güveninin sarsılmasına yol açabilir.
Reference45 articles.
1. Acar, A. (1999). Siyasi Tercihlerin Kamu Yönetimine Yansıması. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (3), 311-318.
2. Al-Fedaghi, S. (2012). A conceptual foundation for the Shannon-Weaver model of communication. International Journal of Soft Computing, 7(1), 12-19.
3. Akıncı, B. (2018). Türkiye'de kamu politikası oluşturma sürecinde yeni aktör: Cumhurbaşkanlığı politika kurulları. OPUS International Journal of Society Researches, 9(16), 2128-2146.
4. Bakırtaş, İ. (1998). Bürokrasinin Kamu Harcamaları Üzerindeki Artırıcı Etkisi [The Enhancing Effect of Bureaucracy on Public Expenditures]. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi [Master's Thesis], Eskişehir, Türkiye.
5. Çevik, H. H., & Demirci, S. (2015). Kamu Politikası - Kavramlar, Aktörler, Süreç, Modeller, Analiz, Karar Verme [Public Policy - Concepts, Actors, Process, Models, Analysis, Decision Making]. Ankara: Seçkin Yayıncılık.