İDEOLOJİK TEOLOJİ AÇISINDAN KURBANIN SEMBOLİK DEĞERİ

Author:

Çınar Bayram1ORCID

Affiliation:

1. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üni.

Abstract

Dînî bir kavram olarak derin kökleri olan kurban, bugün dînî içeriğinin çok ötesinde politik bir araca dönüştürülmüştür. Farklı kültürlerde farklı uygulamalara rastlansa da günümüzde kurban devletin hegemonya alanının korunmasının bir aracı haline getirilmiştir. Çalışmamız kurbanın tarih içerisindeki bu yolculuğu hakkındadır. Teolojiden, politik teolojiye kurban seremonisinin izleğine ilişkin bir arama çabasıdır. Çalışmada cevabını aradığımız temel sorular şöylece sıralanabilir: Kurban dini bir seremoni olarak ne ifade eder? Kurban kültü mitolojik unsurlar da barındırır mı ve bu unsurlar tarafında desteklenmiş midir? Kurban, sosyal alanda hangi anlamlara karşılık gelir? Sosyal parkurda Kurban bu denli derin kökleri nasıl edinebilmiştir? Kurbanın bu denli derin köklere sahip olması onun politik bir araca dönüştürülmesinde belirleyici olmuş mudur? Çalışmamız, dünyanın farklı bölgelerinde farklı biçimlerde ortaya çıksa bile, Kurban ritüelinin kümülatif amaç ve hedef birliğini ortaya çıkarmaya dönüktür. Farklı dînî pratiklerde bu yapının nasıl işlendiğine ilişkin örnekler verilmiştir. Kurban ibadetinin İslam dinindeki uygulama biçimine ise çalışmamızda ekstra bir vurgu yapılmamış ve bu öne çıkarılmak istenmemiştir. Zira görüşümüze göre kurban, din kurumunun siyasi bir araca dönüştürülmesinin bir örneğidir. Kurban seremonisi ile bağlantılı olarak gösterilmeye çalışılan modern dönemlerde yoğunluk kazanan din sömürüsüdür.

Publisher

Akademik Perspektif Dernegi

Reference48 articles.

1. Abdullah, Altuncu. 2014. ”Sümer Mitolojisi Bağlamında Otorite Tarafından Şekillendirilen İbadet ve Törenler .”Kilis 7 Aralık Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 1 (1): 141-165.

2. Abdülkadir, İnan. Tarihte ve Bugün Şamanizm. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1995.

3. Ahmet Yaşar, Ocak. Türk Folklorunda Kesik Baş . Ankara : Türk Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Yayınları, 1989.

4. Ahmet, Gökbel. ”Türk Halk İnançlarında Din ve Din Anlayışı (Kurban Kültü Örneği).” Düzenleyen: 20-21 Kasım 1998 Konya) (Sempozyum. Dinler Tarihi Araştırmaları II. Ankara: Dinler Tarihi Derneği Yayınları, 1998: 257-270.

5. Ahmet, Güç. Çeşitli Dinlerde ve İslam’da Kurban. İstanbul: Düşünce Kitabevi. 2003.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3