Affiliation:
1. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE LİDERLİK ANABİLİM DALI (DİSİPLİNLERARASI)
2. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ BÖLÜMÜ, İNSAN KAYNAKLARI VE YÖNETİMİ ANABİLİM DALI
Abstract
Teknolojinin gelişimi, dijital girişimciliğin önemini artırmış ve dijital yetkinlik ve becerilerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Ancak, dijitalleşmenin gerektirdiği yetkinlik ve becerilerin yeterince kazandırılamaması ve mevcut eğitimlerin yetersiz kalması, birçok girişimci ve işletmenin rekabet gücünü zayıflatmakta ve dijital girişimciliğin potansiyelini sınırlamaktadır. Bu çalışmada, bu sorun ele alınmakta ve dijital dünyaya uyum sağlamak için dijital yetkinlik ve becerilerin geliştirilmesinin gerekliliği ile dijital eğitimlerin bu süreçteki rolü vurgulanmaktadır. Çalışmanın amacı, dijital yetkinlik ve becerilerinin geliştirilmesi için start-up eğitimlerinin gerekliliklerine değinmek, start-up okulu eğitimlerinin yetkinlikler üzerindeki etkilerini incelemek ve bu eğitimlerin geliştirilmesi için gerekli unsurlara dikkat çekerek literatüre faydalı bulgular sunmaktır. Çalışma, SODİMER ve DOF ROBOTICS Start-Up Okulu katılımcılarından yirmi beş kişiye beş görüşme sorusu yöneltilerek gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle toplanan veriler, fenomenolojik yöntem kullanılarak MAXQDA programında analiz edilmiştir. Sonuçlar; start-up eğitiminin en çok etkilediği alanların sırasıyla; farklı bakış açısı sağlama, girişimciliğin boyutlarını öğrenme ve bilinçlenme olduğunu göstermektedir. Eğitimin en çok etkileyerek geliştirildiği dijital yetkinlikler; dijital içerik yaratma, dijital okuryazarlık ve problem çözme iken, en çok etkilenerek gelişen dijital beceriler; teknoloji kullanımı, analitik zekâ ve multidisipliner çalışmadır. Start-up eğitiminin geliştirilmesine yönelik öneriler ise; uygulama süresinin ve proje çalışmalarının artırılması, etkileşimin güçlendirilmesi ve projelere aktif katılımın teşvik edilmesi yönündedir.
Publisher
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Reference62 articles.
1. Abbak, Y. ve Gelişli, Y. (2023). 21. yüzyıl becerilerinin öğretimine yönelik hazırlanacak hizmet içi eğitim programının kazanımlarının Davis tekniğine göre kapsam geçerlik çalışması. Milli Eğitim Dergisi, 52(1), 35-56. https://doi.org/ 10.37669/milliegitim.1309227.
2. Akpınar, S., (2011). Girişimciliğin temel bilgileri (2.Baskı). Umuttepe Yayınları.
3. Aksu, S. G. ve Sürgevil, O. (2019). Dijital çağın yetkinlikleri: alışanlar, insan kaynakları uzmanları ve yöneticiler çerçevesinden bakış. Dijital Çağda İşletme Dergisi, 2(2), 54-68.
4. Ala-Mutka, K. (2011). Mapping digital competence: Towards a conceptual understanding. Sevilla: Institute for Prospective Technological Studies, 7-60.
5. Alay, H. (2023). Yeni normalin yeni girişimciliği: Dijital girişimcilik. İstanbul Esenyurt Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 3(1), 1-9. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2985091.