Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA, ADLİ TIP VE ADLİ BİLİMLER ENSTİTÜSÜ, SOSYAL BİLİMLER ANABİLİM DALI
Abstract
Kişilik bozukluklarında görülen belirleyici özellikler kapsamlı olmakta ve süreklilik, devamlılık ve değişmezlik göstermektedir. Kişilik bozukluklarının etiyolojisinde genetik faktörler, bağlanma ve erken dönem çocukluk yaşantıları, travmatik olaylar, ailesel ve sosyokültürel faktörler gibi çok sayıda faktörün etkisi bulunmaktadır. Kişilik bozukluklarının cezai sorumluluğu etkileyen bir durum olup olmaması konusu psikiyatri, psikoloji ve hukuk gibi adli bilimler çerçevesinde tartışılan konular arasında yer almaktadır. A kümesi bozukluklarından olan Şizoid Kişilik Bozukluğu örüntüsüne sahip bireyler yakın ilişkilere girmekten çekinmekte, kendilerini uzak tutmakta, soğuk ve mesafeli durmakta, düşsel yaşam ve arkadaşlık yaratarak savunma mekanizması olarak fantaziyi kullanmatadır. Bu çalışma çerçevesinde incelenen birçok araştırma sonucuna göre, şizoid kişilik bozukluğu ile özellikle şiddet içeren eylemler, şiddetli cinayet davranışı, adam kaçırma ve hırsızlık davranışları arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ceza sorumluluğu değerlendirmesi adli bilimler uygulamalarının önemli bir kısmını oluşturmakla birlikte, şizoid kişilik bozukluğunun bu çerçevede değerlendirilmesine dair ülkemizdeki yayınların yeterli sayıda olmadığı gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı şizoid kişilik bozukluğu ile suç arasındaki ilişkiyi ve şizoid kişilik bozukluğunun ceza sorumluluğunu incelemektir.
Reference41 articles.
1. Alpkan, L. Ruhşat. (2013). Ceza Sorumluluğu İçerisinde Psikiyatri ve Etik–Hukuk. Türk Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Araştırmaları Yıllığı, s.87-94.
2. Akın, G., Özkoçak, V., Gültekin, T. (2017). Somatoskopi ve Antropometri Tekniklerinin Adli Bilimler İçin Önemi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(2), s.703-714.
3. Apostolopoulos, A., Michopoulos, I., Zachos, I., Rizos, E., Tzeferakos, G., Manthou, V., Douzenis, A. (2018). Association of Schizoid and Schizotypal Personality disorder with violent crimes and homicides in Greek prisons. Annals of General Psychiatry, 17, p. 1-9.
4. Ayar, E., Ayar,Y. (2021). Ruhsal Bozukluklarda Suça Yönelim: Derleme. Abant Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Dergisi, 1(2), s. 83-91.
5. Aydın, Aslı. (2017). Türk Ceza Ve Ceza Muhakemesi Hukukunda Akıl Hastalığı Ile Akıl Hastalarına Uygulanan Güvenlik Tedbirleri, Yüksek Lisans Tezi Bursa: Uludağ Üniversitesi.