نقش کیفیت منظر شهری در احساس امنیت شهروندان (مورد مطالعه: ناحیه سیزدهم شهر کابل، شهرک مهدیه)

Author:

رهنورد احمد مرید,عامری سیاهویی حمید رضا1,اقبال سید علی2

Affiliation:

1. استادیار دپارتمنت طراحی شهری دانشگاه پیام نور کایل

2. استادیار دپارتمنت طراحی شهری دانشگاه پیام نور کابل

Abstract

یکی از موضوعاتی‌که امروزه در جوامع شهری همیشه در قدم اول از آن سخن زده میشود موضوع امنیت فضا و شهروندان یک شهر است، امروز، جرم و احساس ناامنی در مقابل آن، در محلات شهری مخصوصاً در کشورهای رو به انکشاف مانند افغانستان از دغدغههای اصلی شهروندان به شمار میرود و آسیبهای مؤثری را در رشد اجتماع و شهر میتواند وارد نماید. هدف این پژوهش، بررسی نقش کیفیت منظرشهری در احساس امنیت در شهرک مهدیه (شهر کابل) است. شهرک مهدیه در ناحیه سیزدهم شهر کابل موقعیت دارد که بطور غیر پلانی اعمار گردیده است و بدون در نظرداشت موضوعات استاندارد شهری و شهرسازی است که آسیب-های زیادی را میتواند وارد نماید. شاخصها و معیارهای که در این پژوهش بابت کیفیت منظرشهری در احساس امنیت در نظر گرفته شده است عبارتند از: حس مکان، هویت مکان، خاطره انگیزی، خوانایی، ادراک عمومی و لذت بصری، فرم و ریخت شناسی، که این معیارها دارای زیرمعیارهای زیاد دیگری نیز است که به عنوان شاخصهای منظرشهری برای سنجش احساس امنیت شهروندان در فضای شهرک مهدیه درنظر گرفته شده است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع کاربری، تحلیلی-توصیفی درنظر گرفته شده است، جمع آوری اطلاعات و معلومات بطور کتابخانهای- میدانی است. برای تجزیه و تحلیل از روش سوات( SWOT) استفاده شده است، که مهمترین موضوعات را شامل نقاط (قوت، ضعف، فرصت، تهدید) ها در نظر گرفته شده است و موقعیت سازمان معلوم گردید که سازمان در موقعیت محافظه کارانه یا همان انطباقی (WO) قرار گرفته است و باید ضعفها را به حداقل برسانیم و بیشترین استفاده از فرصتها صورت گیرد. برای تحلیل و بررسی فرضیه های پژوهش تعداد 355 پرسشنامه درنظر گرفته شده است که بررسی فرضیه ها توسط برنامه کمپیوتری (SPSS) درنظر گرفته شده است که فرضیه اول و ارتباط معنی داری بین شاخص­های هویت مکان و خوانایی در شهرک مهدیه وجود دارد و فرضیه دوم به علت و دلیل اینکه توسط آزمون فریدمن موضوع خوانایی، احساس تعلق و خاطره انگیزی در اولویت قرار ندارد، رد شده است.

Publisher

Journal of Urban Planning and Architecture

Reference15 articles.

1. آتشین بار، م (1388). تداوم هویت در منظرشهری، چاپ مجله باغ نظر، شماره 12، سال ششم، صص 56-45.

2. امین زاده، ب (1389). ارزیابی زیبایی و هویت مکان. چاپ نشریه هویت شهر، سال پنجم، شماره 7، صص 14- 3.

3. احمدی، ع .(1385). امنیت و احساس امنیت، فصلنامه تخصصی و کاربردی مطالعات امنیت اجتماعی، شماره چهارم و پنجم، انتشارات آشنایی، صص 68-56، تهران.

4. احسانی فرد، ع و همکاران. (1392). ارزیابی میزان احساس امنیت شهروندان در شهرهای جدید مطالعه موردی: شهر جدید اشتهارد. فصلنامه مدیریت شهری، شماره 31، صص 334-317.

5. بحرینی، سید ح و طبیبیان، م .(1377). مدل ارزیابی کیفیت محیط زیست شهری. مجله محیط شناسی، دوره 24، شماره 21.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3