Başarının Kilidini Açmak: Örgütsel Çevikliğin Kişi-İş Uyumunu Yükseltmesinde İş Şekillendirmenin Aracılık Rolü

Author:

ALİOĞULLARI Zişan Duygu1ORCID

Affiliation:

1. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Belirsizliğin, değişimin ve muğlaklığın yüksek olduğu günümüz iş dünyasında örgütlerin ayakta kalabilmesi için yapılarının hızlı ve esnek olması gerekmektedir. Hızlı hareket etme kabiliyetine sahip işletmeler yüksek rekabet avantajına sahip olduğu bilinmektedir. Örgütlere bu avantajı sağlayan örgütsel çeviklik, değişimlere ayak uydurabilen ve değişimlerden yararlanabilen bir yetkinlik olarak tanımlanmaktadır. Diğer taraftan çalışanların kişilikleri ile yaptıkları iş özelliklerinin birbiriyle uyum içinde olması örgütler açısından arzu edilen bir durumdur. Değişim ortamında işlerin geleceği için önemli olan çalışanların iş şekillendirme faaliyetlerine ne kadar hazırlıklı olduğu da oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı, iş yerinde hızlılık, atiklik ve esnekliğin yansıması olan örgütsel çevikliğin, çalışanın işe uyum sağlaması üzerindeki etkisinde iş şekillendirme eylemlerinin ne derecede etkili olduğunu araştırmaktır. Araştırma kapsamında, Erzurum ilinde özel bir banka çalışanlarından anket yoluyla veriler toplanmıştır. 317 çalışandan toplanan veriler, korelasyon ve yapısal eşitlik modellemesi (YEM) analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, değişen dünya şartlarında çevik olmanın örgütler için bir gereklilik olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, örgütsel çevikliğin çalışanın işi ile arasındaki uyumsuzluğu azalttığı bununla birlikte çalışanların işlerini şekillendirmelerinin bu ilişkide aracı rol üstlendiği görülmüştür. Yapılan literatür taramasında araştırma modelindeki değişkenlerin bir arada incelendiği başka bir çalışmaya rastlanmamıştır. Elde edilen bulgular ışığında hem yöneticilere hem de örgüt yapısına yönelik pek çok öneri getirilmiş olup araştırmanın yazına katkısının önemli olduğu açıktır.

Funder

YOK

Publisher

Sosyal Mucit Academic Review

Reference64 articles.

1. Afsar, B., Badir, Y., & Khan, M. M. (2015). Person-job fit, person-organization fit and innovative work behavior: The mediating role of innovation trust. The Journal of High Technology Management Research, 26(2), 105-116.

2. Akın, A., Sarıçam, H., Kaya Ç. & Demir, T. (2014). Turkish version of job crafting scale (JCS): The validity and reliability study. International Journal of Educational Researchers, 5(1), 10-15.

3. Akkaya, B., & Tabak, A. (2020). The link between organizational agility and leadership: A research in science parks. Academy of Strategic Management Journal, 19(1), 1-17.

4. Al-Nawasrah, M., & Alafi, K. K. (2021). The impact of human resource management practices on person-job fit: The mediating role of human resources agility at Jordanian airlines companies. Global Journal of Economics and Business, 11(1), 113-131.

5. Argyris, C. (1990). Integrating the individual and the organization. John Wiley & Sons.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3