Affiliation:
1. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi
Abstract
İnternet, retorik olarak sayısız içeriğe sınırsız erişim imkânı sunmaktadır. İçerik yayıncıları için rekabetin oldukça yoğun olduğu bu distopik süreç, algoritmaların etkin olduğu Web 2.0’la birlikte, okuyucuyu anlama ve içeriği okutma çabasına dönüşmüştür. Bu çabaya aracılık eden web ölçümleme araçları, izleyici davranışlarına dair nicel verilerin sistematik analizine imkân sağlamaktadır.
Çevrimiçi yayıncılar, büyüklükleri ne olursa olsun rekabet için kullanıcılara dair her türlü veriyi takip etmektedir. Elde edilen veriler, sadece ürün ve hizmete ilişkin kullanıcıların eğilimlerini elde etmek için değil aynı zamanda web sitelerinin iyileştirilmesi için sihirli bir anahtar konumundadır. Yeni medya ortamının alan profesyonelleri, bu anahtarla konvansiyonel medya için sır olan yeni bir dünyanın kapılarını aralamıştır. Oldukça karmaşık olan bu yeni dünyanın yükselen değeri, hiç şüphesiz internet kullanıcılarıdır. Onlara dair her türlü veri, medya endüstrisi için paha biçilmez meta haline gelmiştir. Atfedilen bu güç, internet kullanıcılarını daha merkeze alırken, editoryal sürecin de omurgası haline getirmiştir.
Web ölçümleme araçları vasıtasıyla yapılan dijital iz takibi, özel hayatın gizliliği ve mahremiyet gibi konuların gündeme gelmesine neden olmuştur. Bu iz takibi, tüm eleştirilere ve itirazlara rağmen reklam endüstrisinde de önemli değişimlere neden olmuştur.
Google Analtytics’in okuyucuların bıraktığı dijital izleri takip ederek oluşturduğu gerçek zamanlı veriler, pek çok süreçte olduğu gibi haber üretimine de etki etmekte, gazetecilerin/editörlerin haber rutinini değiştirmektedir. Bugün pek çok çevrimiçi haber medyası; haber seçiminden, görsel tercihlere ve hatta haber başlığına kadar algoritmaların topladığı bu veriler ışığında karar vermektedir.
Yürütülen çalışmada, web ölçümleme araçlarına ilişkin bilgi verilerek, okuyucuların bıraktığı dijital izlerin, editoryal sürece olan etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Publisher
Sosyal Mucit Academic Review
Reference32 articles.
1. Alexa (2022). https://www.alexa.com/turkey (Erişim Tarihi: 02 Şubat 2022)
2. Ali, C., Schmidt, T. R., Radcliffe, D., & Donald, R. (2019). The digital life of small market newspapers: Results from a multi-method study. Digital journalism, 7(7), 886-909.
3. Cherubini, F., & Nielsen, R. K. (2016). Editorial analytics: How news media are developing and using audience data and metrics. Available at SSRN 2739328.
4. Egglestone, P., & Mills, J. (2012). Interactive Newsprint: The Future of Newspapers? Printed electronics meets hyperlocal and community co-design.
http://clok.uclan.ac.uk/8534/1/Interactive%20Newsprint%20%20Egglestone%20and%20Mills%20-.pdf (Erişim Tarihi: 08 Ocak 2022)
5. Giomelakis, D., Sidiropoulos, E., Gilou, S., & Veglis, A. (2019). The utilization of web analytics in online Greek journalism. Journalism Studies, 20(5), 609-630.