Author:
Campos Calvo-Sotelo Pablo
Abstract
La planificació urbanística-arquitectònica d’un campus, en clau de qualitat, es nodreix tant d’un procés previ de recerca en la cultura local com d’un altre que explori les tipologies espacials més transcendents generades a l’evolució secular de les universitats, així com l'estudi de les circumstàncies locals. Aquestes dinàmiques han estat presents a la gènesi d’un cas recent situat a l’Àfrica, que s'exposa en aquest text: la planificació del nou campus de la Universitat Agostinho Neto. Seguint una metodologia predeterminada intencionada, la primera estratègia de recerca científica es va centrar en l'estudi d'arquitectures vernacles i formes d'assentaments humans primitius a Angola, perquè la ideació morfològica estigués arrelada a la cultura local; un dels formats que van inspirar patrons espacials va ser el "kimbo". La segona línia de recerca científica definida en l’aproximació metodològica preliminar va explorar les tipologies universitàries que s’han distingit històricament per la seva excel·lència. De la dilatada herència de pautes compositives que han estat emprades als complexos dedicats a l’Educació Superior en destaca el quadrangle. La tercera línia de recerca científica explora els condicionants acadèmics i geogràfics del projecte a Luanda. La feina explica com la planificació del Campus UAN es va inspirar en els resultats dels tres processos d'indagació. Finalment, s’enuncien certes conclusions, entre les quals cal destacar la validesa de la metodologia emprada, així com la potencial extrapolació del procés de disseny dut a terme a altres possibles projectes d’Educació Superior.
The urban & architectural planning of a campus that aspires to a high standard of quality must draw inspiration from research of the local culture and an exploration of the key spatial typologies that the long history of universities has brought forth, as well as the study of the local circumstances. These factors were present in the genesis of a recent project located in Africa that forms the subject matter of this paper: the planning of the new campus for the Agostinho Neto University. Following a predefined intentional methodology, the first scientific research strategy focused on the study of vernacular architectures and forms of primitive human settlements in Angola, so that morphological ideation was rooted in the local culture; one of the formats that inspired spatial patterns was the "kimbo". The second line of scientific research already defined in the preliminary methodological approach explored those university typologies that have historically attained to excellence. From the long legacy of compositional patterns used in complexes dedicated to Higher Education, one of the most distinguished is the quadrangle. The third scientific research line explores the academic and geographical conditionings of the project in Luanda. The paper explains the methodology used to generate the planning of the UAN Campus, as inspired by the outcomes of the processes of inquiry. Finally, some conclusions are stated. Among them are the valid methodology used, as well as the potential extrapolation of the design process followed to other possible projects of Higher Education
La planificación urbanístico-arquitectónica de un campus, en clave de calidad, se nutre tanto de un proceso previo de investigación en la cultura local como de otro que explore las tipologías espaciales más trascendentes generadas en la evolución secular de las universidades, así como el estudio de las circunstancias locales. Estas dinámicas han estado presentes en la génesis de un caso reciente situado en África, que se expone en el presente texto: la planificación del nuevo campus de la Universidad Agostinho Neto. Siguiendo una intencionada metodología predeterminada, la primera estrategia de investigación científica se centró en el estudio de arquitecturas vernáculas y formas de asentamientos humanos primitivos en Angola, para que la ideación morfológica estuviera arraigada en la cultura local; uno de los formatos que inspiraron patrones espaciales fue el "kimbo". La segunda línea de investigación científica definida en la aproximación metodológica preliminar, exploró aquellas tipologías universitarias que se han distinguido históricamente por su excelencia. De la dilatada herencia de pautas compositivas que han sido empleadas en los complejos dedicados a la Educación Superior destaca el quadrangle. La tercera línea de investigación científica explora los condicionantes académicos y geográficos del proyecto en Luanda. El trabajo explica cómo la planificación del Campus UAN se inspiró en los resultados de los tres procesos de indagación. Finalmente, se enuncian ciertas conclusiones, destacando entre ellas la validez de la metodología empleada, así como la potencial extrapolación del proceso de diseño llevado a cabo a otros posibles proyectos de Educación Superior.
Publisher
Universitat Politècnica de Catalunya
Subject
Urban Studies,Architecture,Geography, Planning and Development