Affiliation:
1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
2. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Uzaktan eğitimin dördüncü nesli olarak adlandırılan çevrimiçi eğitim ortamlarında ve bu ortamlardan yararlanan öğrenenlerin sayılarında teknolojik ve sosyo-ekonomik gelişmeler nedeniyle her geçen gün artış yaşanmaktadır. Bu durum, öğrenenlerin çevrimiçi ortamlarda kendilerini ifade etmeleri, aktif katılımları ve öğrenme eyleminin devamlılığının sağlanması açısından kritik bir öneme sahip olan topluluk hissi geliştirebilme konusunu gündeme getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, çevrimiçi uzaktan eğitim ortamlarında topluluk hissi geliştirme düzeylerinin duyuşşal ve eylemsel boyutlar açısından öğrenenlerin demografikleri, öğrenim gördükleri dil düzeyleri ve teknoloji kullanım becerilerine ilişkin değişkenlere göre farklılaşma durumlarını belirlemektir. Araştırma kesitsel tarama modelinde desenlenmiştir. Öğrenenlerinin çevrimiçi uzaktan eğitim ortamlarında topluluk hissi düzeylerini belirlemek amacıyla Ilgaz ve Aşkar’ın (2009) geliştirdiği “Çevrimiçi Uzaktan Eğitim Ortamında Topluluk Hissi Ölçeği” kullanılmaktadır. Araştırmanın sonucunda; genel olarak, cinsiyetin ve dil seviyelerinin topluluk hissi geliştirmede önemli bir faktör olmadığı, demografik özellikleri ne olursa olsun tüm öğrenenler için destekleyici ve kapsayıcı bir öğrenme ortamı yaratmanın önemli olduğu, daha yüksek teknoloji yeterliliğine sahip öğrenenlerin, çevrimiçi öğrenmede yer alan çeşitli araç ve teknolojileri kullanmada daha rahat ve yetkin olabileceği ve kendilerini rahat ifade edebilecekleri, etkili ve verimli çevrimiçi ortamlar sunulması gerekliliği sonucuna varılmaktadır
Subject
General Engineering,Ocean Engineering
Reference29 articles.
1. Arıkan, R. (2018). Anket Yöntemi Üzerine Bir Değerlendirme. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (1), 97-159.
2. Avcıoğlu, G. Ş. (2014). Sosyal bilimlerde internet anketi uygulamaları: cevaplama oranı, veri kalitesi, örneklem sorunları ve çözümleri. International Journal of Human Sciences, 11(2), 89-113.
3. Beeson, E., Aideyan, B., O'Shoney, C., Bowes, D. A., Ansell, K. L., & Peterson, H. M. (2019). Predicting Sense of Community among Graduate Students in a Distance Learning Environment. Universal Journal of Educational Research, 7(3), 746-753.
4. Chatterjee, R., Correia, A. P. (2020). Online students’ attitudes toward collaborative learning and sense of community. American Journal of Distance Education, 34(1), 53-68.
5. Chen, B. H., Chiou, H. H. (2014). Learning style, sense of community and learning effectiveness in hybrid learning environment. Interactive Learning Environments, 22(4), 485-496.