Öğrenenlerin çevrimiçi uzaktan eğitim ortamlarında topluluk hissi geliştirme düzeylerinin farklı değişkenler bağlamında incelenmesi

Author:

ÖZEN Emin1ORCID,DÜZENLİ Hülya2ORCID

Affiliation:

1. T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

2. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Uzaktan eğitimin dördüncü nesli olarak adlandırılan çevrimiçi eğitim ortamlarında ve bu ortamlardan yararlanan öğrenenlerin sayılarında teknolojik ve sosyo-ekonomik gelişmeler nedeniyle her geçen gün artış yaşanmaktadır. Bu durum, öğrenenlerin çevrimiçi ortamlarda kendilerini ifade etmeleri, aktif katılımları ve öğrenme eyleminin devamlılığının sağlanması açısından kritik bir öneme sahip olan topluluk hissi geliştirebilme konusunu gündeme getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, çevrimiçi uzaktan eğitim ortamlarında topluluk hissi geliştirme düzeylerinin duyuşşal ve eylemsel boyutlar açısından öğrenenlerin demografikleri, öğrenim gördükleri dil düzeyleri ve teknoloji kullanım becerilerine ilişkin değişkenlere göre farklılaşma durumlarını belirlemektir. Araştırma kesitsel tarama modelinde desenlenmiştir. Öğrenenlerinin çevrimiçi uzaktan eğitim ortamlarında topluluk hissi düzeylerini belirlemek amacıyla Ilgaz ve Aşkar’ın (2009) geliştirdiği “Çevrimiçi Uzaktan Eğitim Ortamında Topluluk Hissi Ölçeği” kullanılmaktadır. Araştırmanın sonucunda; genel olarak, cinsiyetin ve dil seviyelerinin topluluk hissi geliştirmede önemli bir faktör olmadığı, demografik özellikleri ne olursa olsun tüm öğrenenler için destekleyici ve kapsayıcı bir öğrenme ortamı yaratmanın önemli olduğu, daha yüksek teknoloji yeterliliğine sahip öğrenenlerin, çevrimiçi öğrenmede yer alan çeşitli araç ve teknolojileri kullanmada daha rahat ve yetkin olabileceği ve kendilerini rahat ifade edebilecekleri, etkili ve verimli çevrimiçi ortamlar sunulması gerekliliği sonucuna varılmaktadır

Publisher

Anadolu University

Subject

General Engineering,Ocean Engineering

Reference29 articles.

1. Arıkan, R. (2018). Anket Yöntemi Üzerine Bir Değerlendirme. Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1 (1), 97-159.

2. Avcıoğlu, G. Ş. (2014). Sosyal bilimlerde internet anketi uygulamaları: cevaplama oranı, veri kalitesi, örneklem sorunları ve çözümleri. International Journal of Human Sciences, 11(2), 89-113.

3. Beeson, E., Aideyan, B., O'Shoney, C., Bowes, D. A., Ansell, K. L., & Peterson, H. M. (2019). Predicting Sense of Community among Graduate Students in a Distance Learning Environment. Universal Journal of Educational Research, 7(3), 746-753.

4. Chatterjee, R., Correia, A. P. (2020). Online students’ attitudes toward collaborative learning and sense of community. American Journal of Distance Education, 34(1), 53-68.

5. Chen, B. H., Chiou, H. H. (2014). Learning style, sense of community and learning effectiveness in hybrid learning environment. Interactive Learning Environments, 22(4), 485-496.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3