Abstract
Üç boyutlu ve gerçeğin yeniden üretildiği bir dünya olan sanal gerçeklikten farklı olarak Castells’in gerçek sanallığında, gerçek ile temsili gerçek arasındaki fark ortadan kalkmıştır. Her şeyin sembolik olduğu bu dünyada, temsili ortamın sanallığı gerçeğin yerini almıştır. Başka bir deyişle ise taklit olan, gerçek olanın yerine geçmiştir ki bu da aynı zamanda simülasyondur. Gerçeğin temsiline dayanan simülasyon için Baudrillard, dünyanın bir simülasyon olduğunu ve hakikat ile simülasyonun sınırlarının belirsizleştiğini söylemektedir. Gerçek ve temsillerinin birbirine karıştığı bu ortamda, bilinç ise önemli bir kavram olarak durmaktadır. Zihnin farkında olma durumu olan bilinç, bedenden bağımsızdır ve bedenin yokluğunda dahi var olabilmektedir. Bu bağlamda Upload dizinin ele alındığı bu çalışmanın konusunu, gerçek sanallık ve simülasyon bağlamında bilinç kavramı oluşturmaktadır. Çalışmanın problemi, dizideki dünyanın sanal gerçeklik mi yoksa gerçek sanallık kavramına mı karşılık geldiği ve söz konusu simülasyon dünyasında bilincin nasıl konumlandırıldığıdır. Gerçeğin anlamını yitirdiği ve sanallığın hâkim olduğu bu dünyada, bilincin anlamını yitirip yitirmediğini ve bilincin bedenden özgür olup olmadığını ortaya koymak ise çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Söylem analizi yönteminin kullanıldığı çalışmada, dizinin tüm bölümleri incelenmiştir. Çalışmada, dizide ortaya konan dünyanın sanal gerçekliğe değil, gerçek sanallığa karşılık geldiği ve her şey bir simülasyondan ibaret olsa da bilincin gerçek olabileceği, ebediyen var olabilmesi mümkün olan bilincin simülasyonunun olamayacağı ve tüm sanallığın içerisinde dahi varlığına koruyabileceği sonucuna varılmıştır.
Publisher
Uluslararasi Kulturel ve Sosyal Arastirmalar Dergisi
Reference28 articles.
1. Arıcı, A., Kılınç, Ö. ve Bayçu, S. (2019). “Yeni Medya Çağında İlişki İnşası: Sanal Gerçeklik Teknolojisi ve Halkla İlişkiler Kampanyaları”. İleti-ş-im Dergisi, Sayı: 30, Sayfa: 1-25.
2. Baudrillard, J. (2008). “Simgesel Değiş Tokuş ve Ölüm”. Oğuz Adanır (çev.), İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
3. Baudrillard, J. (2011). “Simülakrlar ve Simülasyon”. Oğuz Adanır (çev.), Ankara: Doğu Batı Yayınları.
4. Baudrillard, J. (2012). “Kusursuz Cinayet”. Necmettin Sevil (çev.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
5. Büyük, C. (2013). “Düalizm, Bilinç ve Tanrı”. Atatük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 39, Sayfa: 133-158.