Havaalanı Çevre Yönetim Sistemi Başarısında Yeşil İşletme Stratejisi Bir Alternatif Olabilir mi?

Author:

ŞEN Gülaçtı1

Affiliation:

1. İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Dünyada küresel bir tehdit olarak varlığını sürdüren çevresel sorunlar, son zamanlarda hem medyada hem de akademide sıklıkla ele alınmaktadır. İş dünyasında farklı sektörlerde yer alan işletmelerin de çevresel sorunları göz ardı edemeyeceği ortadadır. Bu sektörlerin en önemlilerinden biri de havacılık sektörüdür. Sektörde, gürültü kirliliği başta olmak üzere hava, su, toprak kirliliği, doğal yaşama ve yaban hayatına zarar verici etkiler söz konusudur. Sektörde havaalanlarının kurulması ve havacılık faaliyetlerinin başlaması ile inşaat çalışmaları, atıkların artması, havaalanı çevresinde sanayileşmenin gelişmesi, enerji kaynaklarının hızla tüketimi, yerleşim alanlarının büyümesi, nüfusun artması ‘Çevre Yönetim Sistemi’ uygulamaları ile kontrol altına alınması önerilmektedir. Dünya’da havalimanlarında uygulanan çevre yönetim uygulamalarını başarılı yönetmek ve çevre bilincini tüm işletme genelinde yaymak için yeşil işletme stratejisi araştırılmaktadır. Yeşil işletme stratejisi, işletmenin tüm birimlerindeki çevresel konuları iş stratejisine entegre etme eğilimini ifade eder. Bu çalışmada çevresel bozulmayı durdurabilecek ve hatta çevre vb. unsurlar sonucunda çevre kirliliği de artmaktadır. Günümüzde havalimanlarındaki faaliyetler sonucunda ortaya çıkan çevre kirliliği etkisinin kontrol altına alınabilmesi için ‘Çevre yönetim sistemlerinin başarılı yönetilmesine katkı sağlayabilecek bir olgu olarak yeşil işletme stratejisi araştırılmaktadır. Buradan hareketle, yeşil işletme stratejisinin havaalanı çevre yönetim sisteminin başarısında bir alternatif olup olmayacağı kavramsal-teorik uygulama yöntemi ile tartışılmaktadır.

Publisher

Journal of Aviation

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference57 articles.

1. Akın, A. (2013). Bir havaalanında enerji verimliliği ve enerji verimliliği kurulumunun uygulanması. (Yüksek Lisans Tezi). Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

2. Ankaya, F.Ü., Yazıcı, K., Aslan, B.G. (2018). Havaalanlarının çevreye olan etkilerinde çevre yönetim sisteminin önemi. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, Sayı 1(4): 162-169.

3. Asinjo, D.A. (2011). Environmental Management at Sustainable Airport Models. A Research Paper Submitted in Partial Fulfillment of the Requirement for the Masters of Public Administration. Southern Illinois University Carbondale.

4. Barua, S. ve Nath, S.D. (2021). The impact of Covid-19 on air pollution: Evidence from global data. Journal of Cleaner Production 298, 1-10.

5. Baxter, G., Srisaeng, P. & Wild, G. (2018). Sustainable Airport Energy Management: The Case of Kansai International Airport. International Journal for Traffic and Transport Engineering, 8(3): 334 – 358.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3