Affiliation:
1. TEKİRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
2. Gülle Tekstil A.Ş.
Abstract
Bu çalışmada, PES kısmında virjin lif veya geri dönüştürülmüş lif kullanılması yoluyla üretilen belirli bir renge sahip PES/CO karışımı kumaşın iplik ve kumaş performans özelliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Virjin elyaftan kumaş üretimi ile geri dönüştürülmüş elyaftan kumaş üretimi arasında ürün performans özelliklerinin karşılaştırılmasının ötesinde, bu üretim rotasının çevresel etkilerinin ortaya çıkarılması da amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara bakıldığında, PES/CO karışımlı kumaş üretimi sırasında virjin elyaf yerine geri dönüştürülmüş poliester kullanılabileceği ve renk ve haslık açısından olduğu kadar, kumaşın genel görünümü ve fiziksel-teknolojik özellikleri açısından da %100 virjin liflerden elde edilen kumaşın sahip olduğu standartlara yakın olacağı belirtilebilir. Ayrıca geri dönüştürülmüş lif kullanılması durumunda bir atık geri dönüştürüldüğü için önemli çevresel faydalar sağlanacağı düşünülmektedir.
Reference15 articles.
1. M.T. Halimi, M.B. Hassen, F. Sakli Cotton waste recycling: Quantitative and qualitative assessment, Resour. Conserv. Recycl., 52 (2008), pp. 785-791
2. Vadicherla, T., & Saravanan, D. (2014). Textiles and Apparel Development Using Recycled and Reclaimed Fibers, Book Chapter in “Roadmap to Sustainable Textiles and Clothing”, 139-160.
3. S.S. He, M.Y. Wei, M.H. Liu, W.L. Xue Characterization of virgin and recycled poly(ethylene terephthalate) (PET) fibers, J. Text. Inst., 106 (8) (2015), pp. 800-806
4. Aniş, P., & Eren, H.A. (2003). Poliester/Pamuk Karışımlarının Boyanması: Uygulamalar ve Yeni Yaklaşımlar. Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 8(1): 131-139.
5. Shore, J. (1998). Blends Dyeing. Society of Dyers & Colourists, 169.