Mesih’in Müritleri Olarak Hristiyan Martyrlerin Parrhēsia Bağlamında Değerlendirilmesi

Author:

Tarman Settar1ORCID

Affiliation:

1. EGE ÜNİVERSİTESİ, EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Abstract

Parrhēsia, modern literatürde sıklıkla siyasi ve felsefi metinler üzerinden karşımıza çıkan bir kavramdır. Özellikle Euripides veya Platon gibi Klasik Dönem yazarlarının metinlerindeki kullanım şekilleri ve anlamıyla ön plana çıkmıştır. Klasik Yunan Edebiyatı’nda birçok metinden söz edilen parrhēsia, sosyo-politik dinamikler ve bulunduğu bağlam neticesinde anlamında değişimler yaşamıştır. Bu anlamda en dikkat çekici ifadeler Septuaginta ile Philon gibi Hellenistik Yahudi literatürünün öncü yazarlarının metinlerinden izlenebilmektedir. Bunlarla birlikte parrhēsiayı ortaya koyan parrhēsiastēs kimliğinde de önemli farklılıklar göze çarpmaktadır. Çalışma kapsamında özellikle Hristiyanlık bağlamında ele alınan parrhēsia ve parrhēsiastēs, İsa Mesih üzerinde yeni bir kimlik inşa etmiştir. Bu kimliğin oluşumundaki en önemli kaynaklar, Klasik Dönem metinlerinden bilinen ve politik çerçevede kullanılan özgürce konuşma yani parrhēsiastik tutum ile sıklıkla Yuhanna İncili’nde söz edilen Baba’nın (Tanrı) sevgisine ulaşma arzusuyla sunulan koşulsuz itimattır. Müritler tarafından bir rehber olarak görülen parrhēsiastēs Mesih, aynı zamanda Baba’nın ilahi yönlendirmesiyle edindiği hakikati duyurmaktadır. Bir zamanlar İsa Mesih’in müridi olarak Hristiyan doktrinini savunan insanlar, zamanla yeni parrhēsiastēslere dönüşmüştür. Cesurca parrhēsia sergileyen dini liderler, inandıkları hakikat doğrultusunda martyr edilen azizler haline gelmiştir. Bu çalışma kapsamında İsa Mesih’in izinden giden havariler ve Hristiyan öğretilerini yaymaya devam eden Hristiyan azizlerin hem martyr hem de parrhēsiastēs olarak rolleri incelenmiştir.

Publisher

Sanat Tarihi Dergisi

Reference58 articles.

1. Arabatzis, G. (2014). “Nicephoros Blemmydes’s “Imperial Statue”: Aristotelian Politics as Kingship Morality in Byzantium”, Mediavistik, 27, Peter Lang AG, 99-118.

2. Arslan, A. (2019). İlkçağ Felsefe Tarihi: Sofistlerden Platon’a, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

3. Barnes, T. D. (2016). Early Christian Hagiography and Roman History, Tübingen: Mohr Siebeck.

4. Bartelink, G. J. M. (1970). “Quelques observations sur Parresia dans la littérature palio-chrétienne”, Graecitas et Latinitas Christianorum primaeva, III, 5-57.

5. Campbell, G. (Ed.), (2010). The Holy Bible: Quatercentenary Edition King James Version Published in the Year 1611, Oxford-New York.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3