Toplumsal Belirsizlik Durumlarında Cami Merkezli ve Din Görevlisi Destekli Sosyal Hizmetlerin İşlevselliği

Author:

GÜLTEKİN M. Bekir1ORCID

Affiliation:

1. ANKARA ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

Abstract

Farklı sebeplere bağlı olarak bireysel ve toplumsal hayatta belirsizlik durumları yaşanabilmektedir. Geleceğe dair öngörünün azalması, kuralsızlık hali, anomi ve sürekliliğin kaybolması belirsizlik durumlarının belirtilerindendir. Bu çalışmada toplumsal belirsizlik durumları iki temel kategoride değerlendirilmiştir. Bunlardan birincisi, içinde yaşanılan modern ve postmodern hayat tarzının ürettiği ve oluşumunun uzun bir sürece yayılmasından dolayı etkilerinin daha az ve hafif hissedilebildiği belirsizliklerdir. İkincisi, afetler, salgın hastalıklar ve depremler gibi ani gelişen olağandışı olaylara bağlı olarak gelişen, etkileri de daha belirgin, hızlı, şiddetli ve travmatik olabilen belirsizlik türleridir. Belirsizlik durumlarında insanlar farklı başa çıkma yollarına başvururlar. Başa çıkma yollarından en etkili olanlarından biri dinî başa çıkmadır. Türk toplumunda dinî sosyal yaşamın odağında yer alan camiler ve bu camilerde görevli olan din görevlilerinin, dinî başa çıkmada önemli bir rolü olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, toplumsal belirsizlikler karşısında başa çıkma yollarından biri olan dinî başa çıkmada cami ve din görevlisinin sosyal hizmet faaliyetlerinin işlevselliği üzerinde durulmuştur.

Publisher

The Turkish Science and Technology Publishing

Reference31 articles.

1. Aktay, Yasin, ve M. Emin Köktaş. (2007). Din Sosyolojisi. Ankara: Vadi Yayınları.

2. Aygün, Elif. (2021). Kur’ân’da Din Kardeşliği Bağlamında Sosyal Desteğin Psikososyal Boyutları. Journal of Analytic Divinity, 5(1), s. 68-88.

3. Bauman, Zygmunt. (2003). Modernlik ve Müphemlik. (İ. Türkmen, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

4. Beşirli, Hayati. (2007). Din, Kimlik İlişkisinde Kutsal Mekanların Rolü: Urfa Örneği. M. Eriş (Dü.) içinde, Medeniyetler Beşiği Ortadoğu ve Şanlıurfa Uluslararası Sempozyum (s. 177-183). Şanlıurfa: Seçil Ofset.

5. Bilgin, Vejdi. (2017). Sosyolojik Bir Olgu Olarak Toplumda Güven Ve Güvenlik Sorunu. F. Kurt (Dü.), Hz. Peygamber Ve Güven Toplumu Sempozyumu içinde (s. 35-46). Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3