Affiliation:
1. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
2. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
3. KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Toros kuşağında Likya napları içerisinde yer alan Yeşilova (Burdur) Ofiyoliti ultramafik tektonitler, ultramafik-mafik kümülatlar, izotropik gabrolar, plajiyogranitler ve bazaltlardan oluşmaktadır. Bu çalışma, Yeşilova Ofiyolitinin, Salda, Düden ve Doğanbaba (KB Yeşilova, Burdur) mevkilerinde yüzeyleyen, ultramafik-mafik kayaçları (ana kayaçlar) ve bu kayaçları kesen izole dayklar ile ilgilidir. Bu araştırmada, kayaçların petrografik, jeokimyasal ve petrolojik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan petrografik incelemeler sonucunda ana kayaçlar serpantinit ve gabro, izole dayklar ise diyabaz bileşimine sahiptir. Ana kayaçlarda ve izole dayklarda serpantinleşme, uralitleşme, kloritleşme, sossoritleşme, epidotlaşma ve serisitleşme gibi alterasyon türleri gözlenmiştir. Ana kayaçlarda elek/ağ dokusu, izole dayklarda ise ofitik/subofitik ve intersertal dokular gözlemlenmiştir. Ti/Y - Nb/ Y diyagramına göre Yeşilova örnekleri toleyitik ve alkalen özelliktedir. Örümcek diyagramlarda, ana kayaçlar ve izole dayklarda LIL (ör: Rb, Ba, K, Sr, Eu) elementlerinde zenginleşme ve HFS elementlerinde (ör: Ta, Nb) ise tüketilme gözlenmektedir. Kondrit-normalize REE diyagramlarına göre ana kayaçlarda ve izole dayklarda LRE elementlerinde tüketilme ve HRE elementlerinde ise yataya yakın bir dağılıma sahip olup; N-MORB trendine benzerlik göstermektedir. Jeokimyasal değerlendirmeler sonucunda ise inceleme konusu olan kayaçlar için dalma-batma zonundaki (SSZ) yay ile ilişkili bir magmadan türediği söylenebilir.
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences
Reference38 articles.
1. Bağcı, U., Parlak, O., & Höck, V. (2010). Tectonic significance of the geochemistry and petrology of the Tekirova (Antalya) ophiolite, Southern Turkey. In Proc. 10th International Multidisciplinary Scientific GeoConference (SGEM), Varna, Bulgaria (pp. 157-164).
2. Bağcı, U., & Parlak, O. (2009). Petrology of the Tekirova (Antalya) ophiolite (Southern Turkey): evidence for diverse magma generations and their tectonic implications during Neotethyan-subduction. International Journal of Earth Sciences, 98, 387-405. https://doi.org/10.1007/s00531-007-0242-7
3. Beyarslan, M., & Bingöl, A.F. (2000). Petrology of a supra-subduction zone ophiolite (Elazığ, Turkey). Canadian Journal Earth Sciences, 37, 1411-1424. https://doi.org/10.31202/ecjse.993333
4. Boynton, W.V. (1984). Geochemistry of the Rare Earth Elements: Meteorite Studies. In Henderson, P. (Ed.), Rare Earth Element Geochemistry. Elsevier, Amsterdam (pp. 63-114)
5. Çelik, Ö.F. (2008). Detailed geochemistry and K-Ar geochronology of the metamorphic sole rocks and their mafic dykes from the Mersin Ophiolite, Southern Turkey. Turkish Journal of Earth Sciences, 17, 685-708.