Affiliation:
1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Akdağmadeni (Yozgat) civarında yer alan plütonik birimler, Orta Anadolu Kristalin Karmaşığı (OAKK) içinde değerlendirilmektedir. Ortaköy Granitoyidi olarak adlanan plütonik birimler, Yıldızeli Metasedimanter Grubu’na ait litodemleri keserek bölgeye yerleşmiştir. Ortaköy Granitoyidi, tek bir magmadan itibaren katılaşmış olup, tanesel dokulu granitoyidler ve K-feldispat megakristalli granitoyidler olarak incelenmiştir. Tanesel dokulu granitoyidler, K-feldispat megakristalli granitoyidlerden nispeten daha önce kristallenmiştir. Tanesel dokulu granitoyidler; ağırlıklı olarak siyenit ve daha az oranda da kuvars siyenit, kuvars monzonit, siyenogranit, monzogranit ve granodiyorit bileşimlidir. K-feldispat megakristalli granitoyidler ise; monzogranit bileşimli olup, bazı örnekler, granodiyorit, siyenogranit ve kuvars siyenit bileşimlidir. K-feldispat megakristalli granitoyidler içinde, magma odasının dış zonunda, hızlı soğuma ürünü olan, farklı boyutlarda, tanesel dokulu felsik magmatik anklavlar (felsic magmatic enclaves: FME) gözlenmiştir. Ortaköy Granitoyidi subalkalin, alkali-kalsik karakterli olup, kalkalkalin dağılım göstermektedir. Birim, peralümino karakterli olup, Fraksiyonlanmamış M-I-S Tipi Granitoyidler (OTG)” ve I-S tipi granitoyidler kökenini göstermektedir. Ortaköy Granitoyidi’ nin levha tektoniği ile ilişkili olarak yerleşme sürecinin, “geç orojenez” dönemi olduğu görülmektedir. Birim “Levha içi Granitoyidler (WPG)” olarak konumlanmıştır.
Funder
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
Publisher
Kahramanmaras Sutcu Imam University Journal of Engineering Sciences
Reference54 articles.
1. Akıman, O., Erler, A., Göncüoğlu, M.C., Güleç, N., Geven, A., Türeli, T.K. & Kadıoğlu, Y.K. (1993). Geochemical characteristics of granitoids along the western margin of the Central Anatolian crystalline Complex and their tectonic implications. Geol. J., 28, 371-382.
2. Alpaslan, M. (1993). Yıldızeli yöresi (Sivas batısı) metamorfitlerinin petrolojik incelenmesi. C.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü (Doktora Tezi), 259s, Sivas.
3. Atabey, E. (1989). 1/100.000 ölçekli, Açınsama Nitelikli Türkiye Jeoloji Haritaları Serisi, Aksaray-H19 paftası, No:34, MTA, Ankara.
4. Batchelor, B. & Bowden, P. (1985). Petrogenetic interpretation of granitoid rock series using multicationic parameters. Chem. Geol., 48, 43-55.
5. Boztuğ, D. (1995). Kırşehir Bloğundaki Yozgat Batoliti doğu kesiminin (Sorgun güneyi)-petrografisi, ana element jeokimyası ve petrojenezi. İstanbul Üniversitesi, Müh. Fak. Yerbilimleri Dergisi, cilt:9, 1-2, 1-20.