Affiliation:
1. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ
2. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ, TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ
Abstract
Covid-19 ve sonrasında, turizm sektörünü canlandırmak amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Güvenli Turizm Sertifika (GTS) Programını’ geliştirmiştir. Bu program, turistlerin endişesiz bir tatil deneyimi yaşayabilmeleri için turizm işletmelerinin önemli sağlık tedbirlerini ve özel önlemleri almalarının gerekliliğini vurgulamaktadır. Böylece belirlenen kriterleri yerine getirerek güven duygusu oluşturulması hedeflenmektedir. Bu araştırmada Antalya’daki güvenli turizm sertifikasına sahip konaklama tesislerinin web sitelerinde bu belgenin olup olmama ve nasıl kullanıldığı durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Konaklama tesislerine ait bilgilerin elde edilmesinde Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) resmî web sitesinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Antalya’daki 419 konaklama tesisinin GTS belgesine sahip olduğu ve 116 işletmenin (%27,8) web sitelerinde GTS’nin olduğu tespit edilmiştir. Bu konaklama tesilerinin çoğunluğunun tesis kategorisi otel, tesis sınıfı 5 yıldızlı ve konumuda Alanya’dadır. Araştırmanın önemli bir diğer sonucu ise bu konaklama tesislerinin web sitelerinde GTS’nin çoğunlukla ön yüzde (logo, belge, QR veya bilgilendirme yazısı olarak) yer aldığı ve sertifikanın logosunun daha fazla kullanıldığı görülmüştür. Günümüz koşullarında tüketicilerin hem bilinç düzeyinin arttığı hem de online alışverişe daha fazla alıştığı düşünüldüğünde, konaklama tesislerinin web sitelerini güncel tutarak, sertifika ya da belgelerini paylaşmalarının pazarlama açısından önemli olduğu önerilebilir.
Reference24 articles.
1. Akincilar, A., & Dagdeviren, M. (2014). A hybrid multi-criteria decision making model to evaluate hotel websites. International Journal of Hospitality Management, 36, 263-271.
2. Batinić, I. (2015). The role and importance of internet marketing in modern hotel industry. Journal of Process Management and New Technologies, 3(3), 34-38.
3. Bayraktar, S. & Üzümcü, T. P. (2019). Otel işletmelerinin pazarlanmasında web sitelerinin kullanımı: Kocaeli otelleri örneği. Turizm ve Araştırma Dergisi, 8(2), 21-41.
4. Buhalis, D., & Main, H. (1998). Information technology in peripheral small and medium hospitality enterprises: strategic analysis and critical factors. International Journal of contemporary hospitality management, 10(5), 198-202.
5. Çevik-Tekin, İ. (2020). Pandemi Sürecinde Değişen Tüketici Davranışları. Business and Management Studies: An International Journal, 8(2), 2331-2347.