Bilişim Felsefesi Bağlamında Bilişim Etiği ve Güncel Tartışmalar

Author:

Kantar Nesibe1ORCID

Affiliation:

1. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Bilgi, malumat/bilişim dahil olmak üzere her türlü görsel, işitsel ve metin verilerinin bilişim teknolojileri aracılığıyla işlenmesini, hesaplamalı akıllı teknolojilerin temel kavramlarını, ilkelerini, değerlerini inceleyen bilişim etiği, çağdaş felsefede bilişim felsefesinin aksiyoloji alanı ile ilgidir. Bilişim felsefesi bağlamında bilişim etiği ve tartışmalı konuları ele alan bu makale, bilişim teknolojilerinin geliştirilmesinde, kullanımında ve insan-makine etkileşiminde neşet eden etik sorunları incelemektedir. Makalede, evvela bilişim etiğinin arka planını oluşturan bilişim devrimine ve etkilerine açıklık getirilmektedir. İkinci olarak, bilişim etiğinin tanımı ve sınıflandırılmasına yer verilmektedir. Üçüncü olarak tartışmalı etik konuların süreç içindeki evrimini ortaya koymak adına bilişim etiğinin bir disiplin olarak ortaya çıkışı tarihsel kronoloji içinde açıklanmaktadır. Son olarak, bilişim etiği konularının başında gelen fikri mülkiyet, mahremiyet, ağ oluşturma, anonimlik, siber zorbalık, güvenlik, yapay zekâ etiği, manipülasyon, antropomorfizm sorunu, internet etiği, bilgisayar oyunları ve etik konularına yer verilmektedir. Bilişim teknolojilerinin sosyal ve ekonomik yaşam, kültür alanlarına entegre olması, insanın anlamlı bir hayat yaşaması için aksiyolojik edinimlere olan ihtiyacı arttırmıştır. Bireysel- toplumsal, ekonomik ve değerler yaşantımıza etkilerini anlamak için bilişim felsefesi ve etiği çalışmalarını daha fazla gündeme getirmek büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle bilişim felsefesi ve bilişim etiği vurgusu ile okuyucunun bilişim etiği konuları hakkında genel bir anlayışa sahip olması amaçlamaktadır.

Publisher

Igdir University

Reference29 articles.

1. Allen, C. (2010). Artificial Life, artificial agent, virtual realities: Technologies of Autonomous Agency. L. Floridi (Ed.), The Cambridge Handbook of Information and Computer Ethics (s.219-234) içinde. Cambridge University Press.

2. Barlow, J. P. (1995). Coming to the Country. D. Johnson ve H. Nissenbaoum (Ed.), Computer Ethics & Social Values.London (s.15-18) içinde. Prentice Hall Inc.

3. Bynum, T. W. (2010). The Historical Roots Of Information And Computer Ethics. L. Floridi (Ed.), The Cambridge Handbook of Information and Computer Ethics (s. 20-38) içinde. Cambridge University Press.

4. Bynum, T.W. (2018). Computer and Information Ethics, E. N. Zalta (Ed.), The Stanford Encyclopedia of Philosophy. içinde. (URL = .

5. Floridi, L. ve Sanders, J.W. (2005). Internet Ethics:The Constructionist Values of Homo Poieticus. R.J. Cavalier (Ed), The Impact of the Internet on Our Moral Lives içinde. State University of New York Press.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3