Abstract
Çalışma ile Düzce ilinde mobilya sektöründe yer alan bir üretim işletmesinin uyum süreci incelenerek faaliyetlerini yeni geçiş yapacağı Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemine uyarlamaya çalışırken yaşamış olduğu problemlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yaşanan problemler Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Problemlerin tespit aşamasında araştırma yürütülen işletmede KKP sistemine geçiş sürecinde aktif şekilde görev alan; çalışan ve yöneticilerin görüşlerinin yanı sıra çalışma için yapılan literatür taramasından da yararlanılmıştır. AHS yöntemiyle yapılan değerlendirme sonucunda incelenen işletmeyle ilgili; Yönetimsel, Yazılımsal ve Finansal olmak üzere 3 ana sorun belirlenmiştir. Belirlenen ana problemler 14 alt probleme ayrılmış ve AHS yöntemi ile en önemli 5 alt problem olarak; “Yeni KKP sistemine veri girişinde yaşanan zorluklar ve hatalar”, “Verilerin aktarılması sürecinde yaşanan sorunlar”, “Birimler arasındaki kopukluk”, “ERP sistemine geçiş sürecinde mevcut işler ile birlikte iki işi yürütme zorluğu” ve “Uyarlama sürecinde destek danışmanlık hizmetlerinin yetersiz olması” sorunları belirlenmiştir. Ayrıca tespit edilen problemlere dair çözüm önerileri sunularak ÇKKV yöntemlerinin KKP sistemlerinin performans değerlendirilmesinde kullanılabileceğine dair örnek bir çalışma ortaya konulmuştur. Bu yönüyle çalışmanın özellikle işletme yöneticileri ve konuya ilgi duyan araştırmacılar için yol gösterici olabileceği düşünülmektedir.
Reference23 articles.
1. Aşan, H. ve Ayçin, E. (2020). Kurumsal Kaynak Planlama Sistemlerinin Seçimindeki Kriterlerin Best-Worst Metodu ile Değerlendirilmesi. Bitlis Eren Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademik İzdüşüm Dergisi, 5(2), 114-124.
2. Avcı, T. ve Çınaroğlu, E. (2018). AHP Temelli TOPSIS Yaklaşımı ile Havayolu İşletmelerinin Finansal Performans Değerlemesi. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler
Dergisi, 19(1), 316-335.
3. Bayraktaroğlu, S., ve Fasal, A. (2016). Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP) ve Uygulamada Yaşanan Güçlükler: Bir Örnek Olay İncelemesi. SDÜ Vizyoner Dergisi, 7(14), 13-24.
4. Bharathi, S. V., Vaidya, O., ve Parikh, S. (2012). Prioritizing and Ranking Critical Success Factors for ERP Adoption in SMEs. AIMS International Journal of Management, 6(1), 23-40.
5. Bhatt, N., Guru, S., Thanki, S., ve Sood, G. (2021). Analysing the factors affecting the selection of ERP package: a fuzzy AHP approach. Information Systems and e-Business
Management, 19(2), 641–682. https://doi.org/10.1007/s10257-021-00521-8