Öğretmen Adaylarının Çocuk Sevme Durumlarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarını Yordama Düzeyi

Author:

ATALAY Derya1ORCID

Affiliation:

1. Igdir üniversitesi

Abstract

Bireylerin çocuk sevme durumları, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları üzerinde etkili olabilir. Bu araştırma, öğretmen adaylarının demografik özellikleri ve çocuk sevme durumlarının, öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma Türkiye genelinde farklı illerde çocuk gelişimi, sınıf öğretmenliği, beden eğitimi öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliğinde öğrenim gören 832 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Veriler “Barnett Çocuk Sevme Ölçeği” ile "Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Analizlerde kişisel bilgilerin frekans ve yüzdeleri verilmiş, ölçek puanları betimsel analizleri yapılmıştır. İkili değişkenlerde bağımsız örneklem t-Testi, üç ve üzeri değişkenlerde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının çocuk sevme durumlarını ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını etkileyen en önemli demografik değişkenlerin belirlenmesinde sınıflandırma analizlerinden CHAID analizi kullanılmıştır. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının çocuk sevme düzeyleri arttıkça öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının da arttığı, çocuk sevme durumlarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarını orta düzeyde yordadığı belirlenmiştir. Sonuçlar alan yazın eşliğinde tartışılarak bazı öneriler sunulmuştur.

Publisher

Igdir University

Reference65 articles.

1. Açışlı, S. ve Kolomuç, A. (2012). Sınıf öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının incelenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 266-271.

2. Akgün K.M. (2013). Hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin çocuk sevme durumları, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği dersinin çocuk sevme durumlarına etkisi ve etkileyen faktörler. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, 2, 50-6

3. Akgün, F. (2013). Öğretmen adaylarının web pedagojik içerik bilgileri ve öğretmenin öz-yeterlik algıları ile ilişkisi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1), 48-58.

4. Anastasi C. (1957). Attitude of in-service and preservice primary school. Journal of Education Psychology, 36(3), 1-5.

5. Arslan, E., Pınarcık, Ö., Ergin, B. ve Kaynak, K. B. (2013). Okul Öncesi Öğretmenleri ve Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Çocuk Sevme Tutumlarının Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. 2nd World Conference on Educational and Instructional Studies (WCEIS), 7-9 November, Antalya.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3